Logo Pečie celé Slovensko

Bezlepkové nanuky podľa Lucky

Bezlepkové nanuky

Kreatívna výzva

Recepty od Lucky

Ingrediencie

Mandľový korpus

  • 1 hrnček mandľovej múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1,5 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 lyžice oleja rastlinného
  • 3/4 hrnčeka cukru
  • 2 vajcia
  • 1/4 lyžičky mandľového extraktu
  • 6 lyžíc kyslej smotany (tučný smotanový jogurt)

Plnka mandľová

  • 2 lyžice mandľovej pasty
  • 2 lyžice masla

Čučoriedková plnka

  • 100 g čučoriedkového pyré
  • 2 lyžice cukru
  • Limetková šťava
  • 2 ks žĺtka
  • 2 lyžice masla

Poleva

  • 200 g dekoračnej polevy ružovej
  • 200 g dekoračnej polevy melt čiernej
  • Farby na čokoládu – biela, ružová, fialová

Dekorácia

  • Lyofilizované maliny
  • Zlatý plátok
  • Zlatý prach
  • ružová/fialová stužka
  • deko krabička s papierovou slamou

Postup

  1. Zapneme rúru na 180C a nachystáme si formu na pečenie 20cm, vystelieme papierom
  2. Mandľový korpus - v menšej mise zmiešame mandľovú múčku, múku, pp, soľ a sódu bikarbónu, dáme stranou. Robotom dáme miešať máslo s olejom do krémova, pridáme cukor a mixujeme do homogénnej konzistencie, potom vajíčko a bielok. Potom extrakty, smotanu a mlieko. Keď je pekná homogénna zmes odstavíme z robota a suchú zmes už domiešame ručne. Cesto dáme piecť na 180C približne 25 min.
  3. Príprava formy - kým sa pečie korpus, namaľujeme formu štetcami - bielu, ružovú a fialovú. Kým farby budú schnúť nahrejeme čokoládu deco melt aj ružovú aj čiernu, vlejeme do foriem (4 formy ružové, 4 formy čierne). Pekne štetcom rozotrieme po všetkých stranách, vsunieme paličku cez otvor a necháme stuhúť v shockeri. Ak bude nutné, zopakujeme proces druhý krát, aby forma bola rovnomerne na všetkých stranách pokrytá
  4. Vyberieme cesto z rúry a dáme hneď chladiť. Kým sa chladí, pripravíme plnku
  5. Čučoriedková plnka - prevaríme čučoriedky. Do hrnca dáme žĺtka s cukrom, poriadne premiešame, pridáme čučoriedky, premiešame a dáme variť na pomalom ohni (alebo nad vodným kúpelom). Keď plnka zhustne odstavíme a po chvíli dáme máslo, poriadne premiešame. Ešte raz prepasírujeme, dáme do inej vychladenej misky a dáme rýchlo na chlad
  6. Vychladnutý korpus rozdrvíme čo najviac rukami, pridáme pastu a máslo, poriadne celú hmotu premačkáme. Ak je dostatočne spracovaná, začneme plniť formy tak, aby ostal menší priestor aj na malinovú plnku (cca 2/3 mandľová a 1/3 čučoriedková). Poriadne zarovnáme a upravíme paličky. Musí to byť cca 1mm pod okraj, dáme chladiť
  7. Nahrejeme zbytok čierneho a ružového deco meltu a zalejeme cakesicles, zatrasiem celou formou, aby sa čokoláda usadila, prípadne špachtľou/škrabkou zarovnáme povrch a okraje. Dáme rýchlo stuhnúť do shockeru
  8. Nachystáme si suroviny na dekoráciu. Rozdrvíme lyofilizované maliny a zbytok ružového deco meltu dáme do vrecka s úzkou špičkou. Vytiahneme stuhnuté cakesicles a zdobíme vreckom, hneď posypeme. Dozdobíme prachom a zlatým plátkom. Ak sa časovo stíha, dozdobíme paličku stužkou
  9. Hotové cakesickles dáme do dekoračnej krabičky

Lucia

Jej vášňou sú pralinky, pričom v roku 2020 absolvovala aj kurz so špecializáciou práve na tento typ dezertu. Pečenie jej prirástlo k srdcu už počas štúdií na dievčenskej škole v Rakúsku. Vtedy mala len 17 rokov. Dodnes jej cukrársky štýl vyniká precíznosťou a perfekcionizmom.

Pozrieť si Luckine recepty