Logo Pečie celé Slovensko

Alenkin Browncheese

Browncheese s malinovým coulis

Osobná
výzva

Recepty od Alenky

Ingrediencie

Korpus - sušienky

  • 170 g maslo
  • 100 g práškový cukor
  • 260 g hladká múka
  • 80 g maslo na vytvorenie sušienkového základu

Tmavá časť

  • 200 g čokoláda na varenie
  • 100 g kryštálový cukor
  • 125 g maslo
  • 2 ks celé vajce
  • 1 PL holandské kakao
  • 3 PL hladká múka

Svetlá časť

  • 200 g biela čokoláda
  • 500 g mascarpone
  • 250 g kyslá smotana
  • 2 ks žĺtok

Malinové coulis

  • 2 hrnčeky mrazene maliny
  • 3/4 hrnčeka trstinový cukor

Na ozdobenie

  • maliny
  • černice

Postup

  1. Korpus – všetky suroviny zmiešame, urobíme cesto, ktoré je potrebné nechať odležať v chladničke aspoň 30 minút
  2. Potom cesto rozvaľkáme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov približne 20 minút – do zlatista
  3. Vychladnutý korpus rozdrvíme alebo pomelieme najemno a zmiešame so zmäknutým maslom
  4. Sušienkovú zmes natlačíme na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a vyrobíme aj asi 1 cm okraj
  5. Browncheese – čokoládu na varenie s kryštálovým cukrom a maslom roztopíme v miske vo vodnom kúpeli
  6. Do vychladnutej zmesi po jednom ručne vmiešame vajíčka. Na záver primiešame kakao a po častiach aj hladkú múku
  7. Bielu čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Mascarpone vyšľaháme pri nízkych otáčkach s kyslou smotanou a po jednom zašľaháme do zmesi žĺtky
  8. Potom po častiach primiešame vychladnutú bielu čokoládu
  9. Na pripravený korpus rovnomerne natrieme tmavú čokoládovú zmes a na ňu vylejeme svetlú hmotu
  10. Malinové coulis – maliny s trstinovým cukrom rozvaríme v hrnci. Potom ich rozmixujeme a následne prepasírujeme cez sitko, aby vznikla hladká omáčka.
  11. Na vrch dáme 3 lyžice malinového coulis a ľahkým krúžením noža vytvoríme na povrchu mramorový vzor (tmavá časť musí ostať neporušená)
  12. Browncheese pečieme v predhriatej rúre pri 170 °C asi 50 minút. Koláč je dobre upečený, keď sú okraje tuhé, ale stred trochu trasľavý
  13. Po upečení opatrne oddelíme nožom okraje koláča od formy a necháme ho vychladnúť pri izbovej teplote. Potom ho preložíme do chladničky a celú noc necháme tuhnúť
  14. Na ozdobenie použijeme 250 g mascarpone vymiešané s malinovým coulis a maliny a černice
  15. Browncheese podávame preliaty malinovým coulis

Alenka

Sympatická východniarka Alenka pochádza zo Sliepkoviec. Medzi jej špecializácie patrí carwing – umelecké vyrezávanie ovocia a je majsterkou v pečení makróniek. Pečie od 13 rokov a všetko sa naučila viac-menej sama.

Pozrieť si Alenkine recepty