
Rodinna oslava podľa Anči

Kreatívna
výzva

Recept od Anny
Minipavlove tortičky
Ingrediencie
Korpus
- 225 g bielkov (izbovej teploty a oddelené deň dopredu)
- 3 lyžičky vínneho kameňa
- 450 g kryštálového cukru
- Kôra z 1 a ½ limetky
- Štipka soli
Vanilková ganache montée
- 720 g šľahačkovej smotany 40%
- 45 g glukózy
- 180 g bielej čokolády
- 1,5 plátku želatíny
Džem z lesných plodov
- 360 g zmesi lesných plodov
- 3 limetky
- 60 g kryštálového cukru
Malinový gél
- 180 g malinového pyré
- 30 g kryštálového cukru
- 3 g pektinu NH
Náter z bielej čokolády
- 180 g bielej čokolády
Postup
Korpus
- Nahrejeme si rúru na 90OC. Bielka izbovej teploty sú stabilnejšie. Pridáme k nim vínny kameň. Na strednej rýchlosti našľaháme bielky. Pridáme štipku soli.
- Keď sú husté, ale nie úplne našľahané, pridáme k nim postupne kryštálový cukor. Zvýšime rýchlosť a šľaháme 5 minút pri vysokej rýchlosti, aby bola pusinka hustá.
- Nakoniec pridáme kôru z limetky do 10% hmotnosti zmesi cukru (cca. 15g).
- Hmotu si prenesieme do cukrárskeho vrecka. Vystrihneme veľkú dieru a striekame cez formu pologule o priemere 6cm.
- Pečieme hodinu a pol na 900C. Po tejto dobe ich zložíme z formy na plech so silikónovou podložkou, a pečieme ďalšiu hodinu.
Vanilková ganache montée
- Namočíme želatínu do ľadovej vody
- Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli
- Rozstriháme vanilkový lusk na maličké kúsky a dáme do krému.
- Ohrejeme smotanu, glukózu a vanilku. Čakáme kým sa glukóza nerozpustí.
- Odstavíme a necháme 10minút zakrytý.
- Pridáme želatínu
- Postupne nalejeme čokoládu
- Premiešame stierkou ako ganache
- Rozmixujeme
- Precedíme
- Dáme chladiť
- A vysľaháme
- Dáme do vrecka s okrúhlou špičkou 24mm.
Džem z lesných plodov
- Uvaríme lesné plody s cukrom pokiaľ šťava sa neodparí. Džem musí byť hustý. Vypneme a pridáme šťavu z limetky. Necháme vychladnúť.
Malinový gél
- Zmiešame krupicový cukor a pektín a pridáme do studeného malinového pyré. Zamiešame a ohrejeme.
- Varíme asi 2 minúty. Neustále miešame.
- Dáme chladiť.
Ďalší postup
- Rozpustenú bielu čokoládu rozotri do každej pavlovej tortičky.
- Nechaj stuhnúť a malou lyžičkou naplň džemom z lesných plodov.
- Potom striekame ganache montée.
- Naplníme diery malinovým gélom.
- Ozdobíme kôrou z limetky.
Rolovana torta
Ingrediencie
Biscuit Joconde
- 72 g mandľovej múky
- 72 g hladkej múky
- 1 g soli
- 4 vajcia
- 70 g práškový cukor
- 30 g masla
- 105 g bielkov
- 70 g cukru krupica
- + na namočenie korpusu káva a likér Grand Marnier
Pomarančová ganache
- 250 g pomarančovej šťavy 100%
- 50 g šľahačkovej smotany
- 30 g glukózy
- 262 g horkej čokolády
Kávová mousseline
- 240 g mlieka
- 240 g kávy
- 96 g žĺtkov
- 50 g kryštálový cukor
- 50 g kukuričný škrob
- 240 g masla
Kandovaný kumkvat
- 150 g kumkvat
- 150 g cukor krupica
- 150 g vody
Postup
Biscuit Joconde
- Ohrejeme rúru na 210 stupňov. Zmiešame hladkú múku s mandľovou múkou a soľ.
- Rozpustíme maslo. Celé vajcia ušľaháme s práškovým cukrom do peny. Pridáme suché prísady a šľaháme kým sa všetko nespojí. Pridaj maslo a premiešame, aby sa všetko zapracovalo. Zvlášť dáme vyšľahať bielky na strednú rýchlosť. Keď začnú hustnúť pomaly pridávame kryštálový cukor. Zvýšime rýchlosť a šľaháme ďalšie 2 minúty. Meringue by mal byt pevný a držať na metličke. Pridáme hmotu, ktorú sme si predtým pripravili a spojíme pomocou stierky.
- Biscuit Joconde nalejeme na plech (45 x 35 cm) s pečiacim papierom. Dáme do rúry na 210 stupňov cca 8 minút, aby sa cesto upieklo do zlata. Po 6 minútach pečenia otočíme plech a pečieme ďalšie 2 minúty.
Pomarančová ganache
- Rozpusť horkú čokoládu. Ohrej pomarančovú šťavu, šľahačku a glukózu. Takmer vriacu zmes postupne nalej do horkej čokolády a rozmixuj do hladka. Daj zachladiť do chladničky.
Kávová mousseline
- Pripravíme si silnú kávu. Dáme variť mlieko s kávou. Vyšľaháme zltky s cukrom a kukuričným skromnom do peny. Do žĺtkovej zmesi prilejeme vriace mlieko s kávou. Premiešame a dáme späť do hrnca. Varíme 3-4minuty. Stále miešame. Krem potom dáme do robota a slahanim ho vychladime. Pri teplote 30stupnov pridame studené maslo a slahame ďalšiu minútu. Necháme vychladnúť.
- Uvar mlieko s kávou.
Kandovaný kumkvat
- Umy kumkvat. Urob zvislé rezy. Ponor ovocie do malého hrnca s vodou a cukrom. Priveď všetko k varu. Var približne 20 minút.
Vertikálna tartaletka Ferrero
Ingrediencie
Tartaletka
- 250 g masla izbovej teploty
- 4 g soľ
- 160 g práškového cukru
- 60 g mandľovej múky
- 100 g vajec
- 10 g vanilkovej pasty
- 420 g hladkej múky
Praliné
- 300 g lieskových orieškov
- 200 g kryštálový cukor
Mousse z lieskových orieškov
- 12 g plátkov želatíny
- 400 g mlieka
- 180 g lieskové orechy opražené
- 240 g praliné
- 260 g bielej čokolády
- 400 g šľahačková smotana 40% horúca
- 400 g šľahačková smotana 40% studená
Citrónový tvaroh
- 140 g citrónovej šťavy
- 10 g citrónovej kôry
- 200 g cukru
- 200 g vajec
- 200 g masla
- 8 g plátky želatíny
Škrupina z mliečnej čokolády
- 600 g mliečnej čokolády
- 200 g kakaového masla
- 120 g lieskovo-orieškovej strúhanky
Čokoládové pláty
- 500 g tmavej čokolády
Postup
Tartaletky
- Pomocou kuchynského robota spojíme všetky suroviny.
- Dáme stuhnúť do chladničky
- Vyvaľkáme, vykrojíme a dáme zachladiť.
- Opatrne priložíme každý prúžok cesta na strany každého vymasteného krúžku.
- Odrežeme všetok prebytok zo spodnej časti krúžku a ochladíme. Prebytočné pečivo odkrojíme a pred pečením zmrazíme
- Pečieme pri 180OC počas 12minút.
- Potom cesto opatrne otočíme a pečieme ďalších 6 minút.
- Pracujeme opatrne, aby sa nezlomili
Mousse z lieskových orieškov
- Želatínu namočíme do studenej vody, aby zmäkla a scedíme.
- Ohrejeme mlieko a vhodíme doň lieskové orechy, privedieme do varu a premiešame.
- Precedíme cez sitko a zatlačíme, aby sa extrahovalo čo najviac lieskovo orieškového mlieka.
- Do prelejeme precedené mlieko, pridáme polovicu hustej smotany a privedieme do varu.
- Nalejeme horúcu zmes do čokolády a premiešame.
- Pridáme želatínu a premiešame
- Pridáme praline a druhu polovicu vychladnutej smotany.
- Dobre premiešame a dáme zachladiť.
- Vychladnutú ganache vyšľaháme do mäkka a naplníme nimi kruzky a dáme mraziť.
- Zmrazenú penu vyformujeme a rozkrojíme na polovicu a zmrazíme.
Citrónový tvaroh
- Želatínu namočíme do studenej vody, aby zmäkla a scedíme.
- Privediem k varu citrónovú šťavu, kôru, cukor a vajcia.
- Vypneme oheň a primiešame rozpustenú želatínu.
- Necháme vychladnúť na 60stupňov a vmiešame nakrájané maslo a rozmixujeme ponorným mixérom.
Škrupina z mliečnej čokolády
- Rozpustíme čokoládu a kakaové maslo na 45stupňov, ochladíme na 26stupňov. Rýchlo zohrejeme na 30stupňov a pridáme strúhanku z lieskových orieškov.
Tapiokovo nektarinkový puding
Ingrediencie
Keksík
- 430 g vody
- 90 g oleja
- 4 g soľ
- 120 g bielkov
- 80 g medu
- 8 g kukuričný škrob
- 60 g hladkej múky
- 10 g citrónovej kôry
Nektarinková marmeláda
- 900 g nektarinky
- 20 g citrónová šťava
- 120 g med
Nálev z citrónovej trávy
- 300 g vody
- 12 g citrónovej trávy
- 90 g medu
Citrónový tvaroh
- 140 g citrónovej šťavy
- 10 g citrónovej kôry
- 200 g cukru
- 200 g vajec
- 200 g masla
- 8 g plátky želatíny
Tapioka puding
- 140 g tapioky
- 500 g vody
- 400 g kokosové mlieko
Zdobenie
- 400 g čerstvé nektarinky
Postup
Keksík
- Vodu, olej a soľ privedieme k varu
- Medzitým zmiešame bielka, med, škrob, múku a citrónovú kôru.
- Do bielkovej zmesi rýchlo zašľaháme horúcu tekutinu, dáme vychladnúť aj na hodinu.
- Pomocou stierky rozotrieme do tenkej a rovnomernej vrstvy na silikónovú podložku.
- Pečieme na 180OC asi 20minút alebo kým nezhnedne, v polovici pretočíme.
- Skladujeme vo vypnutej rúre do podávania
Nektarinková marmeláda
- v horúcej panvici varíme nektarinky, kým nezmäkne, asi 8minút, pridáme citrónovú šťavu a med – ešte povaríme a necháme vychladnúť.
Nálev citrónovej trávy
- privedieme vodu do varu, pridáme citrónovú trávu a vypneme oheň, necháme lúhovať a precedíme.
Tapioka puding
- Tapioku namočíme na 30minút do vody a 2 minúty povaríme v kokosovom mlieku.
Ďalší postup
- Lyžičkou nalejeme marmeládu, navrch dáme tapioka puding, kolieska nektarinky, keksík a nálev z citrónovej trávy.

Anna
Anička pochádza z Novej Bane má tri deti. Pracovala ako veterinárka na rodinnej farme a venovala sa výrobe čerstvých a zrejúcich syrov z kravského mlieka.
Pozrieť si Annine recepty