Logo Pečie celé Slovensko

Rodinna oslava podľa Anči

Rodinna oslava podľa Anči

Kreatívna
výzva

Anna z PCS

Recept od Anny

Minipavlove tortičky

Ingrediencie

Korpus

  • 225 g bielkov (izbovej teploty a oddelené deň dopredu)
  • 3 lyžičky vínneho kameňa
  • 450 g kryštálového cukru
  • Kôra z 1 a ½ limetky
  • Štipka soli

Vanilková ganache montée

  • 720 g šľahačkovej smotany 40%
  • 45 g glukózy
  • 180 g bielej čokolády
  • 1,5 plátku želatíny

Džem z lesných plodov

  • 360 g zmesi lesných plodov
  • 3 limetky
  • 60 g kryštálového cukru

Malinový gél

  • 180 g malinového pyré
  • 30 g kryštálového cukru
  • 3 g pektinu NH

Náter z bielej čokolády

  • 180 g bielej čokolády

Postup

Korpus

  1. Nahrejeme si rúru na 90OC. Bielka izbovej teploty sú stabilnejšie. Pridáme k nim vínny kameň. Na strednej rýchlosti našľaháme bielky. Pridáme štipku soli.
  2. Keď sú husté, ale nie úplne našľahané, pridáme k nim postupne kryštálový cukor. Zvýšime rýchlosť a šľaháme 5 minút pri vysokej rýchlosti, aby bola pusinka hustá.
  3. Nakoniec pridáme kôru z limetky do 10% hmotnosti zmesi cukru (cca. 15g).
  4. Hmotu si prenesieme do cukrárskeho vrecka. Vystrihneme veľkú dieru a striekame cez formu pologule o priemere 6cm.
  5. Pečieme hodinu a pol na 900C. Po tejto dobe ich zložíme z formy na plech so silikónovou podložkou, a pečieme ďalšiu hodinu.

Vanilková ganache montée

  1. Namočíme želatínu do ľadovej vody
  2. Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli
  3. Rozstriháme vanilkový lusk na maličké kúsky a dáme do krému.
  4. Ohrejeme smotanu, glukózu a vanilku. Čakáme kým sa glukóza nerozpustí.
  5. Odstavíme a necháme 10minút zakrytý.
  6. Pridáme želatínu
  7. Postupne nalejeme čokoládu
  8. Premiešame stierkou ako ganache
  9. Rozmixujeme
  10. Precedíme
  11. Dáme chladiť
  12. A vysľaháme
  13. Dáme do vrecka s okrúhlou špičkou 24mm.

Džem z lesných plodov

  1. Uvaríme lesné plody s cukrom pokiaľ šťava sa neodparí. Džem musí byť hustý. Vypneme a pridáme šťavu z limetky. Necháme vychladnúť.

Malinový gél

  1. Zmiešame krupicový cukor a pektín a pridáme do studeného malinového pyré. Zamiešame a ohrejeme.
  2. Varíme asi 2 minúty. Neustále miešame.
  3. Dáme chladiť.

Ďalší postup

  1. Rozpustenú bielu čokoládu rozotri do každej pavlovej tortičky.
  2. Nechaj stuhnúť a malou lyžičkou naplň džemom z lesných plodov.
  3. Potom striekame ganache montée.
  4. Naplníme diery malinovým gélom.
  5. Ozdobíme kôrou z limetky.

Rolovana torta

Ingrediencie

Biscuit Joconde

  • 72 g mandľovej múky
  • 72 g hladkej múky
  • 1 g soli
  • 4 vajcia
  • 70 g práškový cukor
  • 30 g masla
  • 105 g bielkov
  • 70 g cukru krupica
  • + na namočenie korpusu káva a likér Grand Marnier

Pomarančová ganache

  • 250 g pomarančovej šťavy 100%
  • 50 g šľahačkovej smotany
  • 30 g glukózy
  • 262 g horkej čokolády

Kávová mousseline

  • 240 g mlieka
  • 240 g kávy
  • 96 g žĺtkov
  • 50 g kryštálový cukor
  • 50 g kukuričný škrob
  • 240 g masla

Kandovaný kumkvat

  • 150 g kumkvat
  • 150 g cukor krupica
  • 150 g vody

Postup

Biscuit Joconde

  1. Ohrejeme rúru na 210 stupňov. Zmiešame hladkú múku s mandľovou múkou a soľ.
  2. Rozpustíme maslo. Celé vajcia ušľaháme s práškovým cukrom do peny. Pridáme suché prísady a šľaháme kým sa všetko nespojí. Pridaj maslo a premiešame, aby sa všetko zapracovalo. Zvlášť dáme vyšľahať bielky na strednú rýchlosť. Keď začnú hustnúť pomaly pridávame kryštálový cukor. Zvýšime rýchlosť a šľaháme ďalšie 2 minúty. Meringue by mal byt pevný a držať na metličke. Pridáme hmotu, ktorú sme si predtým pripravili a spojíme pomocou stierky.
  3. Biscuit Joconde nalejeme na plech (45 x 35 cm) s pečiacim papierom. Dáme do rúry na 210 stupňov cca 8 minút, aby sa cesto upieklo do zlata. Po 6 minútach pečenia otočíme plech a pečieme ďalšie 2 minúty.

Pomarančová ganache

  1. Rozpusť horkú čokoládu. Ohrej pomarančovú šťavu, šľahačku a glukózu. Takmer vriacu zmes postupne nalej do horkej čokolády a rozmixuj do hladka. Daj zachladiť do chladničky.

Kávová mousseline

  1. Pripravíme si silnú kávu. Dáme variť mlieko s kávou. Vyšľaháme zltky s cukrom a kukuričným skromnom do peny. Do žĺtkovej zmesi prilejeme vriace mlieko s kávou. Premiešame a dáme späť do hrnca. Varíme 3-4minuty. Stále miešame. Krem potom dáme do robota a slahanim ho vychladime. Pri teplote 30stupnov pridame studené maslo a slahame ďalšiu minútu. Necháme vychladnúť.
  2. Uvar mlieko s kávou.

Kandovaný kumkvat

  1. Umy kumkvat. Urob zvislé rezy. Ponor ovocie do malého hrnca s vodou a cukrom. Priveď všetko k varu. Var približne 20 minút.

Vertikálna tartaletka Ferrero

Ingrediencie

Tartaletka

  • 250 g masla izbovej teploty
  • 4 g soľ
  • 160 g práškového cukru
  • 60 g mandľovej múky
  • 100 g vajec
  • 10 g vanilkovej pasty
  • 420 g hladkej múky

Praliné

  • 300 g lieskových orieškov
  • 200 g kryštálový cukor

Mousse z lieskových orieškov

  • 12 g plátkov želatíny
  • 400 g mlieka
  • 180 g lieskové orechy opražené
  • 240 g praliné
  • 260 g bielej čokolády
  • 400 g šľahačková smotana 40% horúca
  • 400 g šľahačková smotana 40% studená

Citrónový tvaroh

  • 140 g citrónovej šťavy
  • 10 g citrónovej kôry
  • 200 g cukru
  • 200 g vajec
  • 200 g masla
  • 8 g plátky želatíny

Škrupina z mliečnej čokolády

  • 600 g mliečnej čokolády
  • 200 g kakaového masla
  • 120 g lieskovo-orieškovej strúhanky

Čokoládové pláty

  • 500 g tmavej čokolády

Postup

Tartaletky

  1. Pomocou kuchynského robota spojíme všetky suroviny.
  2. Dáme stuhnúť do chladničky
  3. Vyvaľkáme, vykrojíme a dáme zachladiť.
  4. Opatrne priložíme každý prúžok cesta na strany každého vymasteného krúžku.
  5. Odrežeme všetok prebytok zo spodnej časti krúžku a ochladíme. Prebytočné pečivo odkrojíme a pred pečením zmrazíme
  6. Pečieme pri 180OC počas 12minút.
  7. Potom cesto opatrne otočíme a pečieme ďalších 6 minút.
  8. Pracujeme opatrne, aby sa nezlomili

Mousse z lieskových orieškov

  1. Želatínu namočíme do studenej vody, aby zmäkla a scedíme.
  2. Ohrejeme mlieko a vhodíme doň lieskové orechy, privedieme do varu a premiešame.
  3. Precedíme cez sitko a zatlačíme, aby sa extrahovalo čo najviac lieskovo orieškového mlieka.
  4. Do prelejeme precedené mlieko, pridáme polovicu hustej smotany a privedieme do varu.
  5. Nalejeme horúcu zmes do čokolády a premiešame.
  6. Pridáme želatínu a premiešame
  7. Pridáme praline a druhu polovicu vychladnutej smotany.
  8. Dobre premiešame a dáme zachladiť.
  9. Vychladnutú ganache vyšľaháme do mäkka a naplníme nimi kruzky a dáme mraziť.
  10. Zmrazenú penu vyformujeme a rozkrojíme na polovicu a zmrazíme.

Citrónový tvaroh

  1. Želatínu namočíme do studenej vody, aby zmäkla a scedíme.
  2. Privediem k varu citrónovú šťavu, kôru, cukor a vajcia.
  3. Vypneme oheň a primiešame rozpustenú želatínu.
  4. Necháme vychladnúť na 60stupňov a vmiešame nakrájané maslo a rozmixujeme ponorným mixérom.

Škrupina z mliečnej čokolády

  1. Rozpustíme čokoládu a kakaové maslo na 45stupňov, ochladíme na 26stupňov. Rýchlo zohrejeme na 30stupňov a pridáme strúhanku z lieskových orieškov.

Tapiokovo nektarinkový puding

Ingrediencie

Keksík

  • 430 g vody
  • 90 g oleja
  • 4 g soľ
  • 120 g bielkov
  • 80 g medu
  • 8 g kukuričný škrob
  • 60 g hladkej múky
  • 10 g citrónovej kôry

Nektarinková marmeláda

  • 900 g nektarinky
  • 20 g citrónová šťava
  • 120 g med

Nálev z citrónovej trávy

  • 300 g vody
  • 12 g citrónovej trávy
  • 90 g medu

Citrónový tvaroh

  • 140 g citrónovej šťavy
  • 10 g citrónovej kôry
  • 200 g cukru
  • 200 g vajec
  • 200 g masla
  • 8 g plátky želatíny

Tapioka puding

  • 140 g tapioky
  • 500 g vody
  • 400 g kokosové mlieko

Zdobenie

  • 400 g čerstvé nektarinky

Postup

Keksík

  1. Vodu, olej a soľ privedieme k varu
  2. Medzitým zmiešame bielka, med, škrob, múku a citrónovú kôru.
  3. Do bielkovej zmesi rýchlo zašľaháme horúcu tekutinu, dáme vychladnúť aj na hodinu.
  4. Pomocou stierky rozotrieme do tenkej a rovnomernej vrstvy na silikónovú podložku.
  5. Pečieme na 180OC asi 20minút alebo kým nezhnedne, v polovici pretočíme.
  6. Skladujeme vo vypnutej rúre do podávania

Nektarinková marmeláda

  1. v horúcej panvici varíme nektarinky, kým nezmäkne, asi 8minút, pridáme citrónovú šťavu a med – ešte povaríme a necháme vychladnúť.

Nálev citrónovej trávy

  1. privedieme vodu do varu, pridáme citrónovú trávu a vypneme oheň, necháme lúhovať a precedíme.

Tapioka puding

  1. Tapioku namočíme na 30minút do vody a 2 minúty povaríme v kokosovom mlieku.

Ďalší postup

  1. Lyžičkou nalejeme marmeládu, navrch dáme tapioka puding, kolieska nektarinky, keksík a nálev z citrónovej trávy.
Anna z PCS

Anna

Anička pochádza z Novej Bane má tri deti. Pracovala ako veterinárka na rodinnej farme a venovala sa výrobe čerstvých a zrejúcich syrov z kravského mlieka.

Pozrieť si Annine recepty