
Jankin sladký stôl na krstiny

Kreatívna
výzva

Recept od Janky
Tartaletky
Ingrediencie
Cesto
- 300 g múky
- 180 g masla
- 60 g cukru
- Citrónová kôra
- 2 žĺtky
Krém
- 250 g čokolády 70 %
- 200 ml šlahačky 40 %
- 300 g čučoriedok
- 150 g mascarpone
- 100 ml šlahačky
- 80 g hnedého cukru
- Modré farbivo
Postup
Cesto
- Zo surovín si vypracujeme cesto, ktoré dáme odpočívať minimálne na dve hodiny do chladničky. Potom natláčame do formičiek a pečieme pri 175 stupňoch cca 10 minút.
Krém
- Druhú čokoládu prelejeme horúcou šľahačkou a miešame až do rozpustenia. Ganache vlejeme do košíčkov a dozdobíme ovocím a krémom.
Opitý izidor
Ingrediencie
Cesto
- 5 vajec
- 160 g kryštálového cukru
- 35 g kakaa
- 5 PL vody
- 130 g polohrubej múky
Krém
- 500 ml mlieka
- 40 g škrobu
- 3 žĺtky
- 1 vanilka
- 250 g masla
- 150 g čokolády 70%
Plnka
- 200 g vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 150 ml rumu
Ganache
- 150 g čokolády 70%
- 150 g smotany 33%
Postup
Cesto
- Bielky dáme šľahať s cukrom do hustej peny, pridáme vodu a aj žĺtky, premiešame a vypneme. Múku s kakaom zmiešame a postupne zamiešavame do hmoty. Vlejeme na plech vyložený papierom na pečenie, vložíme do rúry s teplotou 170 stupňov a pečieme približne 10 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
Plnka
- Všetky suroviny okrem masla a čokolády dáme do hrnca a uvaríme krém, do ktorého pridáme čokoládu a miešame do rozpustenia. Necháme vychladnúť. Maslo si vymiešame do peny a po častiach pridávame puding. Vznikne hladký krém. Robievam cesta viac, aby bolo na stred zákusku. Odrežem asi 10 cm dáme do misky spolu s pomletými orechmi, cukrom a trochou krému a rumom. Vznikne nám hmota. Cesto polejeme rumom a môžeme potrieť aj džemom, navrstvíme hmotu, krém a dáme zatuhnúť. Po vychladení krájame na ľubovoľné tvary dozdobíme krémom a ozdobou z čokolády.
Crincles
Ingrediencie
Cesto
- 225 g horkej čokolády
- 60 g masla
- 50 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 225 g hladkej múky
- 1 vanilka
- 1 kypriaci prášok
- Soľ
Na obalenie
- Kryštálový cukor
- Práškový cukor
Postup
- .Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo s čokoládou, necháme vychladnúť. V druhej miske si vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme vychladnutú čokoládu a vymiešame. Postupne prisýpame múku s kypriacim práškom do pečiva, soľou, vydlabaným vanilkovým luskom a trochou modrej farby. Vypracujeme cesto a dáme do chladničky na celú noc. Hmota je dosť tvrdá, tvarujeme z nej malé guľky, ktoré obalíme vo vanilkovom a potom aj s práškovom cukre a dáme na plech, neroztláčame. Pečieme na 170 stupňov 10 minút.
Dezert v pohari
Ingrediencie
Cesto
- 150 g múky
- ½ KL kypriaceho prašku
- Soľ
- 2 PL čierneho kakaa
- 1 vanilkový cukor
- 50 g práškového cukru
- 1vajce
- 90 g masla
Náplň
- 250 g tvarohu
- 1 vanilkový lusk
- 2 limetky
- 200 g mascarpone
- 150 ml šlahačky
- 300 g bielej čokolady
Puding
- 300 ml vody
- 100 g cukru
- 60 g pudingového prášku
- 1 limetka
Postup
- Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré dáme na hodinu do chladničky. Potom cesto rozvaľkáme na 3 milimetre a dáme piecť do rúry s teplotou 170 stupňov na 8 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.
- Náplň vyrobíme z tvarohu, mascarpone a šľahačky, ktoré dáme do mixéra a premiešame na hustú hmotu. Pridáme šťavu z limetky, vanilkový lusk a 80 g hnedého cukru - premiešame.
- Puding - suroviny dáme do hrnca a uvaríme puding, ak chceme, aby bol kyslejší, pridáme limetku. Necháme vychladnúť.
- Vrstvenie: sušienka, mascarpone - zopakujeme a na vrch limetkový puding a dozdobíme ozdobnou špičkou a hoblinkami z limetky.

Janka
Usmievavá Janka má dve deti a pracuje ako mäsiarka v Novom Meste nad Váhom. Pečeniu sa venuje 5 rokov, ale intenzívnejšie ju to chytilo len pred rokom a pol.
Pozrieť si Jankine recepty