Logo Pečie celé Slovensko

Jankin sladký stôl na krstiny

Jankina piatková palacinková torta

Kreatívna
výzva

Janka z Pečie celé Slovensko

Recept od Janky

Tartaletky

Ingrediencie

Cesto

  • 300 g múky
  • 180 g masla
  • 60 g cukru
  • Citrónová kôra
  • 2 žĺtky

Krém

  • 250 g čokolády 70 %
  • 200 ml šlahačky 40 %
  • 300 g čučoriedok
  • 150 g mascarpone
  • 100 ml šlahačky
  • 80 g hnedého cukru
  • Modré farbivo

Postup

Cesto

  1. Zo surovín si vypracujeme cesto, ktoré dáme odpočívať minimálne na dve hodiny do chladničky. Potom natláčame do formičiek a pečieme pri 175 stupňoch cca 10 minút.

Krém

  1. Druhú čokoládu prelejeme horúcou šľahačkou a miešame až do rozpustenia. Ganache vlejeme do košíčkov a dozdobíme ovocím a krémom.

Opitý izidor

Ingrediencie

Cesto

  • 5 vajec
  • 160 g kryštálového cukru
  • 35 g kakaa
  • 5 PL vody
  • 130 g polohrubej múky

Krém

  • 500 ml mlieka
  • 40 g škrobu
  • 3 žĺtky
  • 1 vanilka
  • 250 g masla
  • 150 g čokolády 70%

Plnka

  • 200 g vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 150 ml rumu

Ganache

  • 150 g čokolády 70%
  • 150 g smotany 33%

Postup

Cesto

  1. Bielky dáme šľahať s cukrom do hustej peny, pridáme vodu a aj žĺtky, premiešame a vypneme. Múku s kakaom zmiešame a postupne zamiešavame do hmoty. Vlejeme na plech vyložený papierom na pečenie, vložíme do rúry s teplotou 170 stupňov a pečieme približne 10 minút. Po upečení necháme vychladnúť.

Plnka

  1. Všetky suroviny okrem masla a čokolády dáme do hrnca a uvaríme krém, do ktorého pridáme čokoládu a miešame do rozpustenia. Necháme vychladnúť. Maslo si vymiešame do peny a po častiach pridávame puding. Vznikne hladký krém. Robievam cesta viac, aby bolo na stred zákusku. Odrežem asi 10 cm dáme do misky spolu s pomletými orechmi, cukrom a trochou krému a rumom. Vznikne nám hmota. Cesto polejeme rumom a môžeme potrieť aj džemom, navrstvíme hmotu, krém a dáme zatuhnúť. Po vychladení krájame na ľubovoľné tvary dozdobíme krémom a ozdobou z čokolády.

Crincles

Ingrediencie

Cesto

  • 225 g horkej čokolády
  • 60 g masla
  • 50 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 225 g hladkej múky
  • 1 vanilka
  • 1 kypriaci prášok
  • Soľ

Na obalenie

  • Kryštálový cukor
  • Práškový cukor

Postup

  1. .Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo s čokoládou, necháme vychladnúť. V druhej miske si vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme vychladnutú čokoládu a vymiešame. Postupne prisýpame múku s kypriacim práškom do pečiva, soľou, vydlabaným vanilkovým luskom a trochou modrej farby. Vypracujeme cesto a dáme do chladničky na celú noc. Hmota je dosť tvrdá, tvarujeme z nej malé guľky, ktoré obalíme vo vanilkovom a potom aj s práškovom cukre a dáme na plech, neroztláčame. Pečieme na 170 stupňov 10 minút.

Dezert v pohari

Ingrediencie

Cesto

  • 150 g múky
  • ½ KL kypriaceho prašku
  • Soľ
  • 2 PL čierneho kakaa
  • 1 vanilkový cukor
  • 50 g práškového cukru
  • 1vajce
  • 90 g masla

Náplň

  • 250 g tvarohu
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 limetky
  • 200 g mascarpone
  • 150 ml šlahačky
  • 300 g bielej čokolady

Puding

  • 300 ml vody
  • 100 g cukru
  • 60 g pudingového prášku
  • 1 limetka

Postup

  1. Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré dáme na hodinu do chladničky. Potom cesto rozvaľkáme na 3 milimetre a dáme piecť do rúry s teplotou 170 stupňov na 8 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.
  2. Náplň vyrobíme z tvarohu, mascarpone a šľahačky, ktoré dáme do mixéra a premiešame na hustú hmotu. Pridáme šťavu z limetky, vanilkový lusk a 80 g hnedého cukru - premiešame.
  3. Puding - suroviny dáme do hrnca a uvaríme puding, ak chceme, aby bol kyslejší, pridáme limetku. Necháme vychladnúť.
  4. Vrstvenie: sušienka, mascarpone - zopakujeme a na vrch limetkový puding a dozdobíme ozdobnou špičkou a hoblinkami z limetky.
Janka z Pečie celé Slovensko

Janka

Usmievavá Janka má dve deti a pracuje ako mäsiarka v Novom Meste nad Váhom. Pečeniu sa venuje 5 rokov, ale intenzívnejšie ju to chytilo len pred rokom a pol.

Pozrieť si Jankine recepty