Logo Pečie celé Slovensko

Černicovo-šafránový cheesecake

Černicovo-šafránový cheesecake

Osobná
výzva

Recepty od Lucky

Ingrediencie

Sušienky

  • 120g múka
  • 8g kukuričný škrob
  • 1g soľ
  • 30g kakao
  • 10g kakao čierne
  • 115g maslo
  • 100g cukor krupica
  • 1 ks vajíčko
  • vanilka

Korpus

  • 300g kakaové sušienky
  • 150g maslo

Náplň

  • 500g mascarpone
  • 300ml smotana na šlahanie 33%
  • 100g cukor krupica
  • 0,5 lyžičky šafránu (dopredu namočený v smotane)
  • 15g rozpustená želatínová masa
  • 150g černice čerstvé

Poleva

  • 200g černicové pyré (alebo černice)
  • 200ml šťava z černíc
  • 1/2 šťava z citrónu
  • 4 plátky želatíny
  • (ak nie je šťava zo zaváraniny, použije sa voda, vtedy sa doplní 25g cukru)

Na ozdobenie

  • černice, iné bobule, maracuja
  • šafrán, čoko ozdoba (100g biela čoko)
  • drvené pistácie, zlatý prach
  • jedlé kvety, mäta

Postup

  1. Rúru rozohrejeme na 170 stupňov. Nachystáme si plech s papierom
  2. Sušienkové cesto - múku so škrobom a kakaom zmiešame a dáme stranou. Do kuchynského robota dáme miešať maslo s cukrom, pridáme potom vajíčko a vanilku. Necháme to pekne vymiešať a pridáme suchú zmes. Homogénne cesto vyvaľkáme medzi dvoma papiermi a vykrojíme sušienky. Dáme piecť na 180 stupňov približne 10 min.
  3. Plnka - misa, v ktorej budeme robiť krém musí byť dopredu vychladená. Mixérom pomaly vymiešame mascarpone, pridáme smotanu (aj šafránovú) s cukrom a nakoniec želatínovú zmes
  4. Vyberieme sušienky a dáme ich rýchlo chladiť do shockeru. Zatiaľ nachystáme formu 22cm.
  5. Vychladnuté sušienky rozomelieme a pridáme maslo. Hmotu vystelieme do formy a uhladíme, spravíme menší okraj
  6. Dáme piecť do rúry na 10-12 min. Po upečení necháme chladiť
  7. Na vychladnutý korpus poukladáme černice rozpolené na polovičky a zalejeme zmesou mascarpone. Dáme chladiť cca 1h.
  8. Z čokolády vyrobíme dekoráciu a dáme ju chladiť. Nachystáme si ovocie na dekoráciu
  9. Poleva - zohrejeme černicové pyré (alebo černice, so šťavou, chvíľu redukovať, rozmixovať a prepasírovať), pridáme odmočenú želatínu. Chvíľu necháme vychladnúť a potom nalejeme na vychladený cheesecake. Dáme opäť chladiť
  10. Vychladený cheesecake odekorujeme

Lucia

Jej vášňou sú pralinky, pričom v roku 2020 absolvovala aj kurz so špecializáciou práve na tento typ dezertu. Pečenie jej prirástlo k srdcu už počas štúdií na dievčenskej škole v Rakúsku. Vtedy mala len 17 rokov. Dodnes jej cukrársky štýl vyniká precíznosťou a perfekcionizmom.

Pozrieť si Luckine recepty