Logo Pečie celé Slovensko

Cesnakový chlieb od Alenky

Cesnakový chlieb

Osobná
výzva

Recepty od Alenky

Ingrediencie

Chlieb

  • 500 g hladkej múky T650
  • 3 čajové lyžičky soli
  • 1 polievková lyžica cesnakového prášku
  • 2 polievkové lyžice octu
  • 400 ml teplej vody
  • 2 čajové lyžičky cukru
  • 22 g čerstvého droždia

Cesnakovo – syrová nátierka s orechmi a pažítkou

  • 1 ks nátierkového syra
  • 1 ks tavený syr v črievku
  • 100 g tvrdý syr
  • 5 polievkových lyžíc šľahačkovej smotany
  • 4 ks vlašské orechy
  • pažítka
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie

Postup

  1. V teplej vode rozpustíme cukor a droždie. V mise zmiešame múku, soľ, cesnak a ocot. Pridáme kvások a premiešame tak, aby sa cesto spojilo / nemiesime/. Prikryjeme a necháme hodinu kysnúť
  2. Vykysnuté cesto presunieme na pomúčenú dosku a poprekladáme ho. Potom ho zložíme tak, že kraje cesta preložíme do stredu. Bochník otočíme tak, aby bol spoj cesta na spodnej strane a preložíme ho na plech s papierom na pečenie
  3. Zakryjeme utierkou a necháme podkysnúť cca. 20 minút. Pred pečením vložíme do rúry nádobu s horúcou vodou a chlieb pečieme 15 minút pri teplote 210 stupňov a potom ešte 30 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke
  4. Podávame s cesnakovou nátierkou
  5. Nátierka - orechy nasekáme a zmiešame ich s ostatnými surovinami a vymiešame hladký krém, ktorý natrieme na chlieb

Alenka

Sympatická východniarka Alenka pochádza zo Sliepkoviec. Medzi jej špecializácie patrí carwing – umelecké vyrezávanie ovocia a je majsterkou v pečení makróniek. Pečie od 13 rokov a všetko sa naučila viac-menej sama.

Pozrieť si Alenkine recepty