Logo Pečie celé Slovensko

Chapito s lietajúcim Dumbom

Chapito torta

Kreatívna výzva

Recepty od Lucky

Ingrediencie

Cesto

    (biele+červené)
  • 8+8ks vajcia
  • 400+400g cukor kr.
  • 200+200ml voda
  • 200+200ml olej
  • 400+400g hladká múka
  • 1+1 balíček kypriaci prášok
  • červené gelové farbivo

Sirup

  • 400ml voda
  • 400g cukor kr.
  • citrónová šťava
  • rumový extrakt
  • punčový extrakt

Malinový džem

  • 300g malinové pyré
  • 100g cukor kr.
  • 1 balíček želírovací ovocný cukor
  • citrónová šťava

Meringue krém

  • 3ks bielka (cca 100-110g)
  • 185g cukor krupica
  • 250g maslo

Dekorácia

  • 1kg biely poťahový fondán
  • 1kg červený poťahový fondán
  • 100g čierny poťahový fondán
  • 500g šedá modelovacia hmota (alebo biela + čierna farba)
  • 50g ružový fondán
  • 50g žltý fondán

Postup

  1. Zapneme rúru na 180C a nachystáme si 2 formy na pečenie 20cm priemer
  2. Piškótové cesto I - preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva v separátnej miske. Žĺtka vymiešame mixérom a postupne pridávame cukor, kým nezbelejú a nenaberú na objeme
  3. Potom treba pridať vodu a olej na pomalých otáčkach, kým sa cesto nezjednotí. Nakoniec pridáme múku. V kuchynskom robote vymiešame bielka do tuhej hmoty. Do žĺtkovej zmesi pomaly pridávame suchý sneh a ručne premiešame, kým sa nevytvorí jednotné cesto. Cesto dáme do jednej formy vystlatej papierom
  4. Rúru predohrejeme na 180 stupňov a pečieme cca 30min
  5. Piškótové cesto II - rovnaký postup, len použijeme červené farbivo
  6. Malinový džem - malinové pyré dáme variť, pridáme cukor, miešame kým sa nerozpustí, potom šťavu z citróna a želírovaci cukor. Potom dáme chladiť
  7. Sirup - dáme variť vodu s cukrom, chvíľu necháme povariť a odstavíme. Pridáme esencie a dáme chladiť
  8. Z modelovacej hmoty vymodelujeme lietajúceho sloníka a vystužíme konštrukciou
  9. Vyberieme korpusy z rúry a dáme chladiť
  10. Swiss merinque krém - nad vodným kúpelom miešame bielka s cukrom a zahrievame na 70 stupňov, kým sa cukor nerozpustí. Potom dáme do mixéra a vymiešame na tuhú penu, kým nevychladne cca 5min. Potom pridáme postupne maslo a na malých otáčkach, kým sa hmota nespojí, pridáme otáčky a vymiešame do krémova
  11. Korpusy nakrojíme na 3 vrstvy. Každú vrstvu vykrojíme kruhovými vykrajovačmi a poprehadzujeme biely korpus s červeným a vytvoríme šachovnicový vzor. Postupne korpusy začneme ukladať na seba, ale pred tým ich namočíme do sirupu, aby nasali šťavu. Potom potrieme džemom. Striedame farebnosť korpusov a proces opakujeme. Na vrch torty umiestnime zbytky odrezkov do tvaru špicu (strecha cirkusu). Dáme chladiť
  12. Vychladenú tortu začneme potierať SMK. Najprv celú potrieme rovnomerne a zarovnáme. Vyvaľkáme biely a červenýn fondán, nakrájame na pruhy cca 2cm a striedame ich a rozvaľkáme dlhý pás. Potiahneme strany torty a vytvoríme efekt závesu. Strechu urobíme z bielych a červených trojuholníkov, ktoré spojíme ako keby boli zošívané. Umiestnime na vrch torty. Z bieleho fondánu vyrobíme malú vlajku na špajličku a umiestnime ju na vrch chapita
  13. Sloníka zapichneme do torty

Lucia

Jej vášňou sú pralinky, pričom v roku 2020 absolvovala aj kurz so špecializáciou práve na tento typ dezertu. Pečenie jej prirástlo k srdcu už počas štúdií na dievčenskej škole v Rakúsku. Vtedy mala len 17 rokov. Dodnes jej cukrársky štýl vyniká precíznosťou a perfekcionizmom.

Pozrieť si Luckine recepty