Logo Pečie celé Slovensko

Nadin chlieb s pekanovými orechmi a figami

Chlieb s pekanovými orechmi a figami

Osobná
výzva

Recepty od Nadi

Ingrediencie

Chlieb

  • 600 g hladkej pšeničnej múky
  • 100 g hladkej celozrnnej pšeničnej múky
  • 100 g žitnej celozrnnej múky
  • 400 ml vody
  • 1 polievková lyžica medu
  • 42 g droždia
  • Troška cukru
  • 4 čajové lyžičky soli
  • 100 g sušených fíg (mäkkých)

Domáca paštéta

  • 200 g kačacie pečienky
  • 50 ml šľahačka
  • 75 g maslo
  • 1 lyžica koňak
  • 1 vetvička tymianu
  • 1/2 šalotky
  • soľ
  • korenie
  • rozpustené maslo
  • guľôčky ružového korenia na ozdobu

Postup

  1. Chlieb – z teplej vody, trošky cukru a droždia si necháme vzísť kvások. Medzitým si v rúre opečieme orechy na 8 – 10 minút pri 150 stupňoch
  2. Zmiešame si spolu všetky múky, pridáme soľ, med a kvások. Vypracujeme hladké cesto do ktorého nakoniec pridáme nasekané orechy a figy. Necháme 40 minút kysnúť
  3. Následne spracujeme bochník chleba, ktorý opäť necháme ďalšiu polhodinku vykysnúť. Zľahka pomúčime a žiletkou ozdobne nakrojíme
  4. Rúru rozohrejeme na 250 stupňov, v spodnej časti necháme starší plech. Vložíme náš chlebík a do staršieho plechu vylejeme 150 ml teplej vody. Ihneď zavrieme, stiahneme teplotu na 235 stupňov a pečieme 15 minút
  5. Následne teplotu stiahneme na 200 – 210 stupňov a dopekáme ďalšiu polhodinu. Po zaklepaní na korku musí zvoniť. Ihneď dáme na mriežku vychladnúť
  6. Domáca paštéta – Na troche masla restujeme šalotku do zlatista. Potom pridáme očistené a na kocky nakrájane pečienky, tymian a pár minút restujeme
  7. Koňak necháme vyvariť. Osolíme, okoreníme. Zalejeme šľahačkou a minútu povaríme
  8. Ešte horúce rozmixujeme a po kúskoch pridávame maslo

Naďa

Naďa žije v Prahe a venuje sa hotelierstvu. Vyštudovala cestovný ruch a medzi jej záľuby patria predovšetkým jazda na koni, šport a samozrejme pečenie. Jej prvý vlastný cukrársky kúsok upiekla, keď mala 15 rokov. Išlo o Dobošovu tortu.

Pozrieť si Nadine recepty