
Dobošové rezy

Technická výzva

Recepty od Petry
Ingrediencie
Korpus
- 160 g žĺtka
- 240 g bielok
- 160 g cukru krupica
- 48 g roztopeného masla
- 160 g polohrubej múky
Karamelová ozdoba
- 200g cukru krupica
Krém
- 250 g vajcia
- 250 g cukru krupica
- 22 g vanilkový cukor
- 295 g masla
- 250 g horkej čokolády
- 44 g kakaové maslo
- 44 g 100% horká čokoláda, čokoládový likér
Postup
Dobošová torta je okrúhla torta, zložená zo šiestich tenkých korpusov a maslového krému s čokoládovou príchuťou. Pomer hrúbky korpusov a hrúbky krémovej vrstvy je 1:1. Charakteristická pre Dobošovú tortu je taktiež lesklá, zlato-hnedá a chrumkavá vrchná karamelová vrstva.
Vzhľad: Okrúhla torta tvorená vrstvami krému medzi 5 korpusmi. Vrstvy krému a korpusy majú približne rovnakú hrúbku. Vrchnú časť torty tvorí vrstva zlato-hnedého karamelu.
Vôňa: Charakteristické sú vône karamelu, čokolády a masla.
Chuť: Krém má vďaka vysokému obsahu čokolády a kakaa výraznú čokoládovú chuť bez iných podtónov.
Textúra: Textúru torty tvorí chrumkavá vrstva karamelu, krehký korpus a hodvábne hladký krém.
Korpus
- Žĺtka vymiešame s 1/3 cukru dovtedy, kým sa cukor úplne nerozpustí. Keď má zmes konzistenciu peny, prilejeme vlažné maslo.
- Spenené žĺtka s roztopeným maslom iba jemne premiešame tak, aby sa nezmenšil objem peny.
- Bielka s 2/3 cukru vyšľaháme na tuhý sneh.
- Opatrne primiešame spenené žĺtka.
- Postupne po malých častiach pridáme múku.
- Na 3 plechy, pokrytých papierom na pečenie, následne namastených a pomúčených rovnomerne rozdelíme hmotu
- Pláty pečieme zo začiatku na nízkej teplote (približne 160 oC).
- Keď sa korpus zdvihne, teplotu zvýšime na 180oC a pečieme 8-10 minút.
- Po upečení nožom opatrne oddelíme korpus od plechu a rozdelíme na polovicu po dĺžke, pravidelné obdĺžniky.
Krém
- Vajcia spolu s cukrom zohrejeme počas stáleho miešania na približne 75°C, potom až do vychladnutia šľaháme, kým nevznikne pena.
- Maslo speníme spolu s vanilkovým cukrom.
- Čokoládu, kakaové maslo a kakaový likér roztopíme (max. na teplotu 40 °C), zmiešame a postupne pridáme k spenenému maslu.
- Počas miešania ku kakaovému krému pomaly prilievame vychladnutý základ z vajíčok.
Karamelová ozdoba
- Cukor roztopíme tak, aby bol úplne hladký a zlato-hnedý.
- Nalejeme ho na zvyšný 6. plát, rovnomerne rozotrieme a pred úplným stuhnutím nožom rozdelíme.
- Takto nachystaný plát položíme na tortu.
- Ešte raz potrieme obvod torty maslovým krémom.
Dokončenie
- 5 korpusov natrieme vrstvou krému v hrúbke korpusu a postupne vŕšime na seba.
- Krémom natrieme aj obvod torty a vrch a necháme stuhnúť.