Logo Pečie celé Slovensko

Donut

Donut z technickej výzvy

Technická výzva

porotkyňa Petra Tóth

Recepty od Petry

Ingrediencie

Cesto

  • 200 g vlažného plnotučného mlieka
  • 1 ČL krupicového cukru
  • 7 g suchého droždia
  • 50 g vajec
  • 320 g polohrubej múky
  • 50 g cukru krupica
  • ½ ČL jemnej soli
  • 42 g masla izbovej teploty
  • 1,5 l olej na vyprážanie

Poleva

  • 450 g preosiateho práškového cukru
  • 80 - 120 ml plnotučného mlieka
  • 1/8 ČL soli
  • farbivo biele
  • farbivá: žltá, oranžová, ružová, fialová, tyrkysová, zelená

Postup

Cesto

  1. Zmiešajte ½ vlažného mlieka so štipkou cukru a vsypte droždie. Nechajte 5 min odstáť.
  2. Prelejte do misy od mixéru s hákom. Pridajte vajce a dobre premiešajte.
  3. Pridajte múku, cukor a soľ a miešajte na pomalom stupni kým sa suroviny nespoja.
  4. Pridajte maslo a miešajte na strednej rýchlosti 4-6 min.
  5. Nechajte vykysnúť, kým cesto nezdvojnásobí objem (cca 45 min.).
  6. Rozdeľte cesto na 10 kusov a vytvarujte guličky, položte na papier na pečenie. Guličky jemne stlačte. Vyrežte v strede dierku o priemere 2 cm.
  7. Nechajte vykysnúť na 15 min.
  8. Vyprážajte z obidvoch strán do zlatista na teplote 170 stupňov.

Poleva

  1. Mlieko rozmiešajte s preosiatym práškovým cukrom a soľou do hladkej, jemne tekutej konzistencie na namáčanie.
  2. Celú hmotu nafarbite na bielo.
  3. Rozdeľte do 7 misiek a zafarbite podľa priloženej fotografie.