
Likérové špice podľa Petry

Technická výzva

Recepty od Petry
Ingrediencie
Bufler
- Kryštálový cukor – 20g
- Múka hladká špeciál – 40g
- Krémový prášok – 5g
- Bielky – 60g (3ks)
- Žĺtky – 30g(2ks)
Likér
- Rum – 0,5dl
- Sladené kondenzované mlieko – 200g
- Čokoláda 54 % -100 g
Krém
- Kryštálový cukor – 65g
- Krémový prášok – 50g
- Mlieko – 3,5dl
- Vanilínový cukor – 10g
- Maslo – 300g
- Rum – 30ml
- Kakao – 20g
- Pomleté lyofilizované jahody – 30g
Poleva
- Čokoláda 54 % – 250g
- Čokoláda Ruby - 250 g
- Kakaové maslo - 80 + 80g
Postup
Sú dezertom, pri ktorom ľudia ani nevedia, koľko zručnosti za ním väzí. Klasiku už každý pozná. U profesionálov je základ bufler, doplnený poctivým vareným čokoládovým krémom . Naplnené pravým vaječným likérom, zaliate do tmavej čokolády. Tu sme tiež pripravili prekvapenie, aby sme ukázali, že aj špice sa dajú obmeniť k tejto dobe. Polovica špicov (6) bude klasických a druhá polovica bude ovocná, jahodový krém zaliaty v Ruby čokoláde s čokoládovým likérom, ala jahody v čokoláde. Je dôležité aby nebola zmes na buflery a krém riedky, potom nedržia správne tvar. Náročnejšia je technika striekania špicov, ak sa nezosúladí rýchlosť a sila tlačenia, tak budú špice krivé, nebude v nich miesto na likér, alebo opačne likér vytečie po stranách. A čerešničkou na torte je namáčanie špicu dole hlavou do čokolády.
Bufler
- Bielky a 2/3 cukru kryštálového vyšľaháme na tuhý sneh.
- Žĺtky a 1/3 cukru vymiešame do tuhej peny, pridáme malé množstvo múky a vytvoríme kašovitú hmotu.
- Obidve hmoty spolu zľahka spojíme a primiešame preosiatu múku s krémovým práškom.
- Pomocou cukrárskeho vrecka a hladkej trubičky nastriekame na plech porytý papierom malé polgule, ktoré pri teplote 180 – 200°C upečieme do svetlohnedej farby.
- Po upečení, každú polguľu potrieme rozpustenou neriedenou čokoládou.
Krém
- Z mlieka, krémového prášku, kryštálového a vanilkového cukru, uvaríme hustý krém.
- Za občasného miešanie ho vychladíme, pridáme rum a zašľaháme zmäknuté maslo. Vyšľaháme hladký krém.
- Krém rozdelíme na dve polovice, jednu dochutíme preosiatym kakaom a druhú lyofilizovaným ovocím.
- Pomocou cukrárskeho vrecka a špeciálneho nástavca nastriekame krém – vytiahneme špice. 6 čokoládových a 6 jahodových.
- Necháme dobre stuhnúť. Po stuhnutí naplníme likérom, uzatvoríme zvyšným krémom a opäť necháme dobre stuhnúť.
- Po stuhnutí pomocou noža poodliepame z papiera.
Likér
- Dobre spolu premiešať.
- Rozdeliť na dve polovice.
- Do jednej polovice pridať roztopenú čokoládu.
Poleva
- Horkú čokoládu spolu s 80g kakaového masla rozpustíme. Rovnako postupujeme aj s Ruby.
- Opatrne, veľmi rýchlo špice potiahneme, namočíme do čokolády.
- Necháme na mriežke zatuhnúť.