Logo Pečie celé Slovensko

Exotická želatínová koruna podľa Lucky

Exotická želatínová koruna

Osobná výzva

Recepty od Lucky

Ingrediencie

Mangové želé

  • 700 g mangové pyré
  • 100 g marakujové pyré
  • 600 ml voda
  • 150 g cukor kr.
  • 10 g agar agar
  • 4,5 g želatína

Ovocné želé

  • 600 ml voda
  • 60 g cukor kr.
  • 7 g agar agar
  • 3 g želatína
  • Aloe Vera konzerva
  • Ovocie: černice, maliny, čučoriedky, mango mrazené kocky, kiwi, dračie ovocie ružové

Cesto

  • 100 g mandľová múka
  • 85 g práškový cukor
  • 30 g múka hladká
  • 2,5 ks vajec
  • 3 ks bielok
  • 15 g cukor krupica
  • 35 g maslo roztopené

Malinové coulis

  • 430g malinové alebo čučoriedkové pyré
  • 60 g cukor krupica
  • 75 g glukóza
  • 9 g pektín NH

Dekorácia

  • Jedlé kvety

Postup

  1. Zapneme rúru na 180 stupňov a nachystáme si tortovú formu na pečenie, vystelieme papierom
  2. Mangové želé – zohrejeme obe pyré s vodou, pridáme agar zmiešaný s cukrom a dáme prevariť. Potom trochu vychladíme a zamiešame napučanú želatínu a naplníme bábovkovú formu a dáme mraziť na cca 1h
  3. Joconde – preosejeme mandľovú múku, pr. cukor a múku. Zapracujeme do múky 2,5 vajec. V zvlášť miske vymiešame bielka dotuha a pomaly pridáme cukor kr., miešame, kým nevznikne krásna meringue. Potom ju zapracujeme do cesta ručne. Keď je cesto homogénne, pridáme roztopené maslo. Cesto rozotrieme na plech v tenkej vrstve a dáme piecť do rúry na cca 8min. Vytiahneme, necháme vychladiť
  4. Malinové coulis – zohrejeme glukózu s pyré na 50 stupňov. Postupne pridávame cukor zmiešaný s pektínom, necháme prevariť. Potom trochu vychladíme a naplníme korpusy. Dáme chladiť
  5. Číre želé – dáme zohriať vodu s cukrom a agarom. Necháme prevariť. Napučanú želatínu vmiešame do horúcej zmesi. Vytiahneme mangové želé a rozkrájame ho podľa jednotlivých oblúkov bábovky
  6. Každý druhý oblúk vložíme naspäť do formy a do medzier doplníme ovocie a zalejeme rozrobenou čírou želatínovou masou. Dáme do šokera
  7. Naplnený a vychladený korpus orežeme na 20cm a vložíme do formy 22cm, vystelieme po obvode fóliou a zalejeme mangovým želé po obvode celej torty. Dáme chladiť
  8. Po vychladení vyklopíme želatínovú bábovku na upečený a vychladený korpus, v strede korpusu vykrojíme dieru podľa bábovky. Doupravujeme okraje. Celú tortu ešte raz potrieme želé, aby bola krásne lesklá

Lucia

Jej vášňou sú pralinky, pričom v roku 2020 absolvovala aj kurz so špecializáciou práve na tento typ dezertu. Pečenie jej prirástlo k srdcu už počas štúdií na dievčenskej škole v Rakúsku. Vtedy mala len 17 rokov. Dodnes jej cukrársky štýl vyniká precíznosťou a perfekcionizmom.

Pozrieť si Luckine recepty