Logo Pečie celé Slovensko

Glazúrovaná torta podľa Štefana

Glazúrovaná torta

Kreatívna výzva

Recepty od Števa

Ingrediencie

Cesto

    Piškótový korpus č.1 (spodný)
  • 3 vajcia
  • 3 kopcové lyžice práškového cukru
  • 3 kopcové lyžice polohrubej múky
  • 1 lyžica mletých orechov
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 3 lyžice rastlinného oleja

Piškótový korpus č.2

  • 3 vajcia
  • 3 kopcové lyžice práškového cukru
  • 3 kopcové lyžice polohrubej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 3 lyžice rastlinného oleja

Jahodové želé

  • Jahody 300g
  • 1bal. želé
  • 20ml studenej vody
  • 80g cukor
  • 1PL kukuričný škrob

Citrónovo vanilkový mousse

  • 1bal želé
  • 300ml mlieko
  • Citrónová kôra
  • Vanilková esencia 1ČL
  • 150g cukor
  • 2PL škrob
  • 4 žĺtka
  • 120g maslo
  • 250ml šľahačkovej smotany

Poleva

  • 150ml voda
  • 300g cukor
  • 1bal želé
  • 200ml kondenzované mlieko
  • 350g biela čokoláda
  • Červená farba

Postup

  1. Korpus č.1 - do mixéra s metličkou dáme 3 vajcia izbovej teploty a 3 kopcové lyžice práškového cukru a miešame okolo 5 min. (dokiaľ bude zmes tuhšia). Počas mixovania si pripravíme suchú zmes do druhej misky, ktorá pozostáva z preosiatych 3 kopcovitých lyžíc polohrubej múky a 1 lyžičky kypriaceho prášku a mletých orechov. Do vymixovaných vajec pridáme 1/3 suchej múkovej zmesi a miešať ručne pomocou špatule spôsobom skladaním zmesi. Po zapracovaní 1/3 suchej zmesi pridáme druhú tretinu a miešame ďalej. Na koniec miešania pridáme poslednú tretinu múkovej zmesi a 3 lyžice oleja a premiešame. Pečieme vo vymastenej a pomúčnenej misy. Pečieme pri 180 stupňoch, 18 min. Po dopečení zaťažíme
  2. Korpus č.2 - do mixéra s metličkou dáme 3 vajcia izbovej teploty a 3 kopcové lyžice práškového cukru a miešame okolo 5 min. (dokedy bude zmes tuhšia). Počas mixovania si pripravíme suchú zmes do druhej misky, ktorá pozostáva z preosiatych 3 kopcovitých lyžíc polohrubej múky a 1 lyžičky kypriaceho prášku. Do vymixovaných vajec pridáme 1/3 suchej múkovej zmesi a miešame ručne pomocou špatule spôsobom skladaním zmesi. Po zapracovaní 1/3 suchej zmesi pridáme druhú tretinu a miešame ďalej. Na koniec miešania pridáme poslednú tretinu múkovej zmesi a 3 lyžice oleja a premiešame. Pečieme vo vymastenej a pomúčnenej misy pri 180 stupňoch, 18 min. Po dopečení zaťažíme
  3. Jahodové želé - do hrnca dáme jahody, cukor, vodu, škrob a želé a privedie do varu. Dáme vychladnúť a vylejeme do tortovej formy vystlanej fóliou a schladíme v mrazničke
  4. Vanilkový mousse - do hrnca dáme variť mlieko, vanilkovú esenciu a citrónovú kôru. V miske vymiešame cukor, škrob a žĺtka. Do žĺtkovej zmesi postupne cez sitko pridáme mliečnu zmes a redukujeme. Po zhustnutí odstavíme z ohňa a zamiešame maslo. V miske si vymixujeme do tuha šlahačkovú smotanu, zapracujeme ju do zmesi a necháme vychladnúť
  5. Poleva - do hrnca dáme vodu, cukor, kondenzované mlieko a privedieme do varu. Dáme preč z ohňa a pridáme želé. Následne pridáme bielu čokoládu a vymixujeme do hladka. Nakoniec pridáme červenú farbu a premixujeme do hladka
  6. Skladanie torty - na spodok formy na torty si dáme fóliu. Vylejeme prvú časť mousseu, na čo dáme orechový piškót, prelejeme moussoum a dáme na 5 min. do mrazničky. Položíme želé, prelejeme moussoum a dáme opäť zmraziť. Pridáme biely korpus a prelejeme moussoum a dáme opäť zmraziť. Nakoniec prelejeme polevou a dáme schladiť. (Vždy, aby bola asi 1 cm vrstva mousseu medzi ďalšími zložkami)

Štefan

Strojár Štefan pochádza z Trenčína a jeho najväčšou záľubou je fitness a šport. K pečeniu ho priviedla mama a sám sa označuje za tradičného pekára s nádychom experimentu.

Pozrieť si Štefanove recepty