Logo Pečie celé Slovensko

Magdine jablkové tartaletky

Jablkové tartaletky

Kreatívna výzva

Recepty od Magdy

Ingrediencie

Košíky

  • 300 g hladká múka
  • 110 g práškový cukor
  • 150 g maslo
  • 1 PL mandľová múka
  • 3 žĺtky
  • soľ
  • 2PL kakaa

Náplň jablková

  • 1 červené jablko
  • 1 PL práškového cukru
  • 125 g masla
  • Štvrť kávovej lyžičky škorice
  • jablko čerstvé na tenké pásiky nakrájané, na dozdobenie vrchu tartaletky

Náplň s krokantom

  • krokant – 70g vlašských orechov
  • 70g kryštálového cukru
  • 2 PL vody

Slaný karamel na všetky verzie tartaletiek

  • 150 g kryštálový cukor
  • 1,5 PL med
  • 1,5 PL vody
  • 120 ml smotany
  • 0,5 KL soli
  • 2 PL maslo

Náplň malinová

  • Malinové pyré 2 PL
  • Slaný karamel
  • Čokoladová ganache – 50 g čokolády
  • 50 g smotany na šľahanie
  • Maliny na ozdobenie 8 ks
  • Olúpané lieskové oriešky 8 ks na ozdobenie
  • lístok mäty 10ks
  • lyofilizované maliny 20 g

Postup

  1. Košíky – múku preosejeme (aj mandľovú), pridáme cukor, soľ, maslo, kakao, po jednom žĺtky a spracujeme. Dáme schladiť. Následne vkladáme do formičiek 12 + 4 hviezdičky (z cesta na ozdobenie). Dáme piecť  na 160 stupňov cca 15 minút
  2. Slaný karamel – cukor, med skaramelizujeme, pridáme vodu, soľ, maslo a zalejeme smotanou. Rýchlo miešame a zredukujeme smotanu. Necháme vychladnúť
  3. Náplň jablková – jablko pokrájame na kocky, do hrnca dáme maslo, cukor a jablko udusíme, pridáme škoricu. Túto zmes nalejeme do košíčkov a zalejeme slaným karamelom. Ozdobíme čerstvým jabĺčkom
  4. Krokant – cukor dáme do hrnca, zalejeme vodou, premiešame a dáme variť. Bez miešania necháme rozpustiť cukor, pokiaľ neskaramelizuje. Pridáme orechy, premiešame ešte chvíľu, necháme prevrieť a vylejeme na mokrý plech a necháme vychladnúť. Rozlámeme na menšie kúsky a zomelieme nadrobno
  5. Plníme karamelom, jahodovým pyré a krokantom. Zdobíme lineckou hviezdičkou
  6. Náplň malinová – zahrejeme smotanu, zalejeme čokoládu, premiešame a necháme vychladiť
  7. Do košíčka dáme malinové pyré a zalejeme slaným karamelom. Do stredu urobíme koliesko s čokoládovým ganache, do stredu tartaletky vložíme oriešok, 2 maliny, lístky mäty a dozdobíme lyofilizovanými malinami

Magda

Aktívne pečie už šestnásť rokov. Cukrárske umenie je pre ňu relax i spôsob ako si vyvetrať hlavu. Pri svojej mame a v kolektíve žien, ktoré pripravovali koláče na svadby, sa naučila množstvo grifov a „vychytávok“ pri pečení. Tie využíva dodnes.

Pozrieť si Magdine recepty