Logo Pečie celé Slovensko

Miňove karamelové tartaletky

Karamelove tartaletky

Kreatívna výzva

Recepty od Miňa

Ingrediencie

Cesto 1

  • 250g hladká múka
  • 50g mandľová múka
  • 2 žĺtka
  • 200g maslo
  • Štipka soli
  • 100g práškový cukor

Marcipán

  • 100g mandľová múka
  • 100g práškový cukor
  • 1 bielko

Čokoládový mousse

  • 400ml smotana 33%
  • 200g čokoláda 52%
  • 3 plátky želatíny

Vložka do tartaletiek

  • 50g mandle (nelúpané)
  • 50g kryštálový cukor

Plnka

  • 150g maslo
  • 80g kryštálový cukor
  • 80g práškový cukor
  • 5cl smotana 33%

Čokoládová ganáž

  • 200g čokoláda 74%
  • 200ml smotana 33%
  • 50g maslo

Na ozdobenie

  • 200g kryštálový cukor (na karamel)
  • 150g lúpané, sekané mandle

Postup

    1. Cesto – suroviny si zmiešame a vytvoríme kompaktné cesto. Vykrajujeme väčšie kolieska a vkladáme do ráfikov - košíčkov na tartaletky, ktoré následne pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 15-18 minút.
    2. Marcipán – medzi pečením tartaletiek si spravíme marcipán, zmiešaním všetkých surovín na marcipán, a zabalíme do fólie
    3. Cukor si rozpálime na karamel, mandle si nasekáme nahrubo, zalejeme karamelom a necháme potom vychladnúť
    4. Vyberieme tartaletky a necháme tiež vychladnúť
    5. Čokoládový mousse – smotanu vyšľaháme do polovice, pridáme rozpustenú čokoládu a šľaháme kým nám nezhustne
    6. Ku koncu primiešame želatínu, ktorú sme si nechali napučať 10 min. v studenej vode a potom zohriali, aby sa nám rozpustila
    7. Celú túto zmes nastriekame do pripravených formičiek a necháme v mrazničke asi 1 hodinu tuhnúť
    8. Zoberieme karamelizované mandle, tie si nasekáme nadrobno
    9. Plnka do tartaletiek – cukor rozpustíme na karamel, pridáme smotanu, necháme dobre rozpustiť
    10. Vyšľaháme si maslo s cukrom a po troche pridávame do karamelu so smotanou, aby sa nám to celé spojilo na karamelový krém
    11. Na dno pripravených tartaletiek dáme nasekané, karamelizované mandle, a zalejeme karamelovým krémom (plnkou)
    12. Rozvaľkáme si natenko marcipán, a vykrojíme požadované tvary, ktoré následne uložíme na plnku
    13. Čokoládová ganáž – smotanu privedieme do varu a odstavíme. Pridáme čokoládu a miešame, kým sa všetko nespojí. Nakoniec pridáme maslo
    14. Do tejto zmesi namáčame mousse a zdobíme s nasekanými, olúpanými mandľami
    15. Prenesieme na hotovú tartaletku a dozdobíme

Miňo

Vyštudoval hotelovú akadémiu a absolvoval aj barmanský kurz. Jeho najväčšou vášňou je však pečenie. Základy získal od svojej babičky a mamy. Veľa tiež čerpá práve z tradičných babkiných receptov, ktoré ozvláštňuje svojou kreativitou.

Pozrieť si Miňove recepty