Logo Pečie celé Slovensko

Kávovo-perníková torta od Mareka

Kávovo-perníková torta

Kreatívna výzva

Recepty od Mareka

Ingrediencie

Suroviny na piškótové platne

  • 10 vajec
  • 10 pl kryštálový cukor
  • 9 pl bio pšeničná celozrnná hladká múka
  • 1 čl mletá káva
  • 1 pl kakao
  • 2 vanilkový cukor
  • 1 čl prášok do pečiva
  • 1 čl perníkový prášok do pečiva
  • 4 pl olej

Náplň jablková

  • 3 jablká
  • 2 pl kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 čl pudingu
  • 5ml citrónovej šťavy
  • štipka drvených klinčekov a dve štipky škorice

Náplň šípková

  • kúpený šípkový lekvár

Vanikovo-maslový krém

  • 500ml mlieko
  • 1 pudingový prášok
  • 2 žĺtky
  • 1 čl hladká múka
  • 1 vanilkový cukor
  • 70g kryštálový cukor
  • 1 čl vanilková pasta
  • 350g maslo
  • 50g rastlinné maslo
  • 60g práškový cukor

Maslový krém

  • 150g maslo
  • 40g práškový cukor

Postup

    1. Kávové piškótové platne – z 5 vajec si oddelíme bielky a žĺtky. Z bielok, kryštálového cukru a jedného vanilkového cukru vyšľaháme pevný sneh, do ktorého postupne primiešame žĺtky. Preosejeme si 5 PL múky, kávu, prášok do pečiva. Suchú zmes postupne zapracujeme. Po premiešaní sa snažíme ešte ľahko zapracovať 2 PL oleja. Cesto dáme do formy s priemerom 24 cm. Pečieme pri 175 – 180 stupňoch
    2. Perníkové piškótové platne – z 5 vajec si oddelíme bielky a žĺtky. Z bielok, kryštálového cukru a jedného vanilkového cukru vyšľaháme pevný sneh, do ktorého postupne primiešame žĺtky. Preosejeme si 4 PL múky, kakao a perníkový prášok do pečiva. Suchú zmes postupne zapracujeme. Po premiešaní sa snažíme ešte ľahko zapracovať 2 PL oleja. Cesto dáme do formy s priemerom 24 cm. Pečieme pri 175 – 180 stupňoch
    3. Jablková náplň – jablká očistíme a nakrájame na kocky. V hrnci si urobíme z kryštálového cukru svetlý karamel, prisypeme jablká. Po chvíli varenia, pridáme vodu rozmiešanú s dvomi kopcovitými čajovými lyžičkami pudingového prášku. Povaríme a pred odstavením nasypeme vanilkový cukor a citrónovú šťavu. Túto zmes nalejeme do tortovej formy s priemerom 18 – 20 cm, ktorú potiahneme potravinovou fóliou a potom na vrch jabĺk tiež. Necháme dobre vychladnúť
    4. Šípková náplň – tu bude kúpený šípkový lekvár
    5. Vanikovo-maslový krém – približne 350ml mlieka dáme do hrnca spolu s 90g kryštálového cukru zovrieť. Vo zvyšku mlieka rozmiešame pudingový prášok, žĺtky a múku. Túto zmes nalejeme cez sitko do vriaceho mlieka a uvaríme puding. Pred vypnutím nasypeme vanilkový cukor. Puding prelejeme do misky, potiahneme potravinovou fóliou a dáme schladiť
    6. Pomocou robota rozmiešame maslo, rastlinné maslo, práškový cukor a vanilkovú pastu do peny a pridáme vychladený puding. Spracujeme na ľahký vanilkovo-maslový krém
    7. Maslový krém – maslo s cukrom dobre vyšľaháme, aby sme dostali nadýchaný takmer biely maslový krém
    8. Postup vyskladanie torty – kávová piškótová platňa – šípková náplň – vanilkovo-maslový krém – perníková piškótová platňa – vanilkovo-maslový krém – jablková platňová náplň – vanilkovo-maslový krém – perníková piškótová platňa – šípková náplň – vanilkovo-maslový krém – kávová piškótová platňa
    9. Celú tortu ešte natrieme vanilkovo maslovým krémom, schladíme a na túto vrstvu dáme ešte jemnú vrstvu maslového krému. A dobre schladíme
    10. Na povrch celej torty dáme čiernu alebo ešte lepšie tmavo modrú poťahovú hmotu, ktorú si kúpime
    11. Hmotu ručne spracujeme a vyvaľkáme na silikónovej podložke do požadovanej hrúbky, položíme na vychladenú tortu, ak máme šmuhy od škrobu, na ktorom sme hmotu vaľkali, tak hmotu natrieme alkoholom s vyšším podielom alkoholu napr. marhuľovica
    12. Zdobenie – white paste food colour, blue gel colour, marhuľovica a strieborná perleť
    13. V marhuľovici rozmiešame striebornú perleť, white paste food colour a blue gel colour. Túto zmes nalejeme do nádobky od Airbrush a pomocou predlohy striekame ornamenty na tortu

Marek

K pečeniu ho priviedli starké už v jeho 9 rokoch, nikdy však neabsolvoval žiadne kurzy a je samouk. Pri pečení rád experimentuje a využíva aj svoje bohaté znalosti z chémie. Jeho obľúbeným dezertom je proteínový cheesecake.

Pozrieť si Marekove recepty