Logo Pečie celé Slovensko

Julkin košík so slanými dobrotami

Košík so slanými dobrotami

Osobná
výzva

Recepty od Julky

Ingrediencie

Cesto

  • 500ml mlieka
  • 40g droždia
  • 3lyžice kryštálového cukru
  • 800g polohrubej múky
  • 3 lyžičky soli
  • 1dcl oleja

Plnenie

  • 125g prosciutto
  • 210ml sušené paradajky
  • 10 lístkov medvedieho cesnaku
  • Soľ, korenie
  • 100g masla
  • 1 žĺtok
  • parmezán a údený syr

Postup

  1. Zohrejeme si mlieko s cukrom a lyžicou polohrubej múky, a pridáme doňho droždie - takto si vytvoríme kvások
  2. V druhej miske zmiešame polohrubú muku a soľ, a pridáme olej. Keď nám kvások pekne nakysne zmiešame ho s pripravenou zmesou. Necháme kysnúť asi hodinku
  3. Zatiaľ si pripravíme naše náplne
  4. Sušené paradajky pomixujeme s medvedím cesnakom a štipkou soli
  5. Pripravíme si prosciutto a postrúhame parmezán s údeným syrom
  6. Vyšľaháme si maslo, žĺtko a lyžičku soli
  7. Keď máme cesto, rozdelíme si ho na 4 časti. Prvú časť rozvaľkáme na tenučko, posypeme syrom a natrieme zmesou sušených paradajok a pletieme
  8. Druhú časť tiež rozvaľkáme na tenučko, poukladáme naň prosciutto a posypeme syrom
  9. Krájame ho potom na úzke slížiky a stáčame do tvaru tyčiniek. Plech vyložíme papierom na pečenie a dáme piecť
  10. Tretiu časť znovu rozvaľkáme a potrieme maslovou zmesou a zrolujeme. Krájame na trojuholníky. Plech vyložíme papierom na pečenie a dáme piecť
  11. Z poslednej časti vytvoríme košík. Cesto rozvaľkáme a nakrájame ho na pásiky. Tieto pásiky potom ukladáme a prekrižujeme na miske, ktorú sme predtým potreli olejom. Plech vyložíme papierom na pečenie a dáme piecť
  12. Po upečení košíka doňho poukladáme všetky vzniknuté slané pochúťky a je to hotové

Julka

Dobrovoľná hasička Julka pochádza z malebného Kláštora pod Znievom. Pečeniu sa venuje od dvanásť rokov, kde nad ňou trpezlivo v kuchyni držali ochrannú ruku jej mamina a babky. Najradšej pečie torty.

Pozrieť si Julkine recepty