Logo Pečie celé Slovensko

Alenkina makrónková pláž

Makrónková pláž

Kreatívna
výzva

Recepty od Alenky

Ingrediencie

Makrónky

  • 150g mandľovej múky
  • 150g práškového cukru
  • 55g bielkov
  • 55g bielkov
  • 150g kryštálového cukru
  • 40g vody
  • Gélové farby

Plnka

  • 500 g bielej čokolády
  • 240 g šľahačkovej smotany
  • 4 čajové lyžičky kokosového extraktu

Karamelizovaný kokos

  • 70 g strúhaného kokosu
  • 60 g kryštálového cukru
  • 2 polievkové lyžice vody
  • 150 g tmavej čokolády
  • 100 g šľahačkovej smotany
  • Maliny a čučoriedky do stredu makrónky

Postup

  1. Vezmeme si mandľovú múku a práškový cukor a spolu si ich zomelieme a preosejeme cez sitko. K mandliam s cukrom vylejeme presne 55g bielkov a premiešame gumenou vareškou – máme hotovú mandľovú pastu
  2. Do hrnca s rúčkou dáme 150g kryštálového cukru a prilejeme 40g vody a dáme zohrievať na max výkon
  3. Ak teplota sirupu dosiahne cca. 105 stupňov začneme šľahať 55g bielkov so štipkou soli
  4. Ak cukrový sirup dosiahne teplotu 118 stupňov / tu budeme potrebovať kuchynský teplomer/ prilejeme ho k už spolovice vyšľahaným bielkom opatrne, ale naraz pomalým prúdom
  5. Šľaháme až kým nemáme tuhý, lesklý sneh – aspoň 5 minút
  6. Do snehu môžeme pridať gélové cukrárske farbivo – ja som pridala až do hotovej hmoty
  7. Sneh vmiešame ručne gumenou vareškou k mandľovej paste, jemnými pohybmi podoberáme pastu, aby sme vmiešali sneh
  8. Keď máme zmes hotovú, vymiešanú naplníme cukrárske vrecko s okrúhlou špičkou a striekame kolmo na plech na podložku, alebo papier na pečenie. Mne sa najlepšie osvedčili silikónové podložky
  9. Keď už máme plný plech, jemne ním 2-3x treskneme o pracovnú dosku
  10. Pečieme pri teplote 135 stupňov 16 minút
  11. Plnka - cukor s vodou dáme do panvice a zohrievame pri stredne vysokej teplote pokým sa cukor neroztopí. Potom pridáme strúhaný kokos a za stáleho miešania ho pražíme okolo 5 minút. Po opražení ho hneď vysypeme z panvice a necháme vychladnúť
  12. Čokoládu so smotanou roztopíme vo vodnom kúpeli (v teplovzdornej miske položenej na hrnci s vriacou vodou). Pridáme kokosový extrakt a karamelizovaný kokos, ktorý sme ešte rozmixovali
  13. Hotový krém zložíme zo sporáka a necháme pri izbovej teplote vychladnúť

Alenka

Sympatická východniarka Alenka pochádza zo Sliepkoviec. Medzi jej špecializácie patrí carwing – umelecké vyrezávanie ovocia a je majsterkou v pečení makróniek. Pečie od 13 rokov a všetko sa naučila viac-menej sama.

Pozrieť si Alenkine recepty