Logo Pečie celé Slovensko

Marekove makrónkové laboratórium

Makrónkové laboratórium

Kreatívna
výzva

Recepty od Mareka

Ingrediencie

Makrónky 2x

  • 125g práškový cukor
  • 125g mandľová múka
  • 30ml voda
  • 94g bielky
  • 125g kryštálový cukor
  • rôzne gélové farbivo – červené, fialové, modré, ružové, čierne

Čokoládová ganache

  • 250g kvalitnej čokolády
  • 125ml 40% šľahačky

Ovocná pasta

  • 450g mrazené bobuľové ovocie
  • 60g kryštálový cukor
  • 1bal. agar alebo želatína

Postup

  1. 2x suroviny na makrónky – zmiešame spolu práškový cukor a mandľovú múku, ktorú preosejeme aspoň 3 krát
  2. Bielky šľaháme do tuha v robote, zatiaľ kryštálový cukor a vodu dáme zvariť v hrnci. Varíme až nedosiahneme teplotu 118 stupňov. Potom postupne prilievame do bielkov tak, aby cukrový sirup nestekal po stene, alebo aby sa nám vzniknuté kvapky neprilepovali na nádobu. Pokračujeme v šľahaní až nám bielky nevychladnú
  3. Potom môžeme postupne primiešavať bielky k suchej zmesi. Zmes si rozdelíme na 2 časti a pridáme zvolené farbivo. Premiešame a môžeme dávať na plech. Priemer kruhov by mal byť 3,5cm
  4. Makrónky necháme postáť asi 30 min. tak, aby keď sa dotkneme prstom povrchu sa nám povrch nelepil na prst. Ak je tak, môžeme makrónky dať do vyhriatej rúry na 160 stupňov, a hneď ako ich vložíme do vnútra teplotu stiahneme na 140 stupňov. Pečieme 15 min.
  5. Celý postup zopakujeme ešte raz s tým , že dostaneme 4 farby makróniek
  6. Čokoládová ganache – šľahačku zohrejeme a zalejeme s ňou čokoládu. Necháme trocha postáť a potom dobre premiešame. Ak je potrebné zahrejeme v mikrovlnej rúre na 10 – 20 sekúnd
  7. Ovocná pasta – mrazené ovocie nasypeme do hrnca a necháme na miernom ohni rozpustiť, pridáme kryštálový cukor. Keď máme zmes ovocia rozpustenú, rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme agar a povaríme. Zmes necháme vychladnúť
  8. Makrónky spájame tak, že po okraji dávame ganache, a do stredu ovocnú zmes. Na vrch makróniek robíme ozdobné čiary resp. to, čo uznáme za vhodné z bielej rozpustenej čokolády
  9. Môžeme používať ozdobné tortové guličky, dražé alebo iné čokoládové doplnky
  10. Z makróniek nakoniec vyskladáme vežu

Marek

K pečeniu ho priviedli starké už v jeho 9 rokoch, nikdy však neabsolvoval žiadne kurzy a je samouk. Pri pečení rád experimentuje a využíva aj svoje bohaté znalosti z chémie. Jeho obľúbeným dezertom je proteínový cheesecake.

Pozrieť si Marekove recepty