Logo Pečie celé Slovensko

Marekova mandarínkovo-kokosová torta

Mandarínkovo-kokosová-torta

Kreatívna výzva

Recepty od Mareka

Ingrediencie

Cesto 1 a 2

  • 7 vajec
  • 7 pl kryštálový cukor
  • 7 pl bio pšeničná celozrnná hladká
  • 2 čl prášok do pečiva
  • 2 vanilkový cukor
  • 4 pl olej

Cesto 3

  • 5 vajec
  • 5 pl kryštálový cukor
  • 3 pl bio pšeničná celozrnná hladká
  • 1 čl prášok do pečiva
  • 1 pl kakao
  • 1 vanilkový cukor

Bazovo-vanilkový krém

  • 500ml mlieka
  • 1 Zlatý klas
  • 2 pl kryštálový cukor
  • 1 pl špaldová hladká múka
  • 6 pl bazový sirup alebo extrakt
  • 500g masla
  • 50g rastlinné maslo
  • 2-3 pl práškový cukor

Malinový džem na potretie

  • 400g mrazené maliny
  • 50g práškový cukor

Kokosová suspenzia

  • 150ml vody
  • 2 pl kryštálový cukor
  • 180 g strúhaný kokos
  • 200ml šľahačky

Ďalšie suroviny

  • 2 konzervy mandarínok
  • 500ml šľahačky s obsahom tuku nad 36%
  • 1 bal. stužovač do šľahačky
  • 2 pl práškový cukor
  • 4 až 8 ks kokosové guľky
  • 150g biela čokoláda na obaľovanie guliek
  • 6-8 ks kumkvat
  • Jedlé kvety, bazové kvety ( gypsomilka ), žltá gelová jedlá farba, zamatová biela čokoláda v speji

Postup

    1. Cesto - zapneme rúru na 180 stupňov
    2. Oddelíme bielky od žĺtok. Z bielok vyšľaháme postupným pridávaním kryštálového cukru a vanilkového cukru pevný sneh
    3. Postupne pridáme žĺtka, jemne premiešame a pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva
    4. Nakoniec jemne zamiešame olej
    5. Cesto rozdelíme do dvoch okrúhlych foriem na tortu s priemerom 24 cm
    6. Pečieme pri 180 stupňov, asi 15-20 min.
    7. Cesto 3 - nastavíme rúru na 200 stupňov
    8. Oddelíme bielka od žĺtok. Z bielok vyšľaháme, postupným pridávaním kryštálového cukru a vanilkového cukru, pevný sneh
    9. Postupne pridáme žĺtka, jemne premiešame a pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a kakaom
    10. Nakoniec jemne zamiešame olej
    11. Cesto vylejeme na plech o rozmeroch cca 42x32cm a rozotrieme
    12. Pečieme pri 180 stupňoch, asi 15-20 min.
    13. Do zvyšku mlieka dáme Zlatý klas a múku, dobre rozmiešame a cez sitko vlejeme do horúceho mlieka
    14. Pred dokončením pridáme 4 pl bazového sirupu, ale tak, aby nedošlo k dlhému vareniu
    15. Prelejeme do studenej misky a prikryjeme fóliou. Necháme chladnúť
    16. Osobitne vyšľaháme maslo, rastlinné maslo, práškový cukor a zvyšok bazového sirupu. Postupne pridávame vychladnutý bazovo-vanilkový základ. Dobre vyšľaháme
    17. Kokosová suspenzia - vodu s cukrom dáme zovrieť, pridáme kokos, sparíme a pridáme šľahačku podľa potreby
    18. Necháme dobre vychladiť
    19. Celkový postup - na prvé cesto natrieme krém, poukladáme mandarinky
    20. Na tretie cesto natrieme krém a rozkrájame ho na pásy široké asi 5cm, potom posypeme kokosovou suspenziou. Z pásov urobíme slimáka, ktorý položíme na prvé cesto. Na vrch poukladáme mandarínky
    21. Na druhé cesto natrieme krém. Toto cesto položíme na slimáka s naukladanými mandarínkami
    22. Celú tortu natrieme zvyšným krémom a dáme schladiť
    23. Vyšľaháme šľahačku spolu s práškovým cukrom a stužovačom. Natrieme na tortu a ozdobíme
    24. Kokosové guľky si pripravíme z odrezkov, zvyšných mandarínok, sirupu z mandarínok a kokosu. Takto pripravené a dobre schladené môžeme obaľovať v bielej čokoláde alebo kokose

Marek

K pečeniu ho priviedli starké už v jeho 9 rokoch, nikdy však neabsolvoval žiadne kurzy a je samouk. Pri pečení rád experimentuje a využíva aj svoje bohaté znalosti z chémie. Jeho obľúbeným dezertom je proteínový cheesecake.

Pozrieť si Marekove recepty