Logo Pečie celé Slovensko

Milkin gazdovský dvor

Gazdovský dvor

Kreatívna
výzva

Milka z Pečie celé Slovensko

Recept od Milky

Ingrediencie

Cesto

  • 1100 g hladkej múky
  • 5 vajec
  • 370 g cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 100 g stuženého tuku
  • 7 PL medu
  • 1,5 ČL sódy bikarbóny
  • 3 ČL perníkového korenia
  • 1 ČL škorice
  • 2 PL kakaa
  • 1 kypriaci prášok do perníka
  • Vanilkový extrakt

Poleva

  • 2 bielky
  • 300 - 350g práškového cukru (ružové balenie jemne mletý)
  • Citrónová šťava
  • 2 žĺtky
  • 4 PL polotučného mlieka na potretie medovníkov

Postup

  1. V kastróle rozpustíme tuk a med. Do misy robota dáme vajcia, cukor a vanilkový cukor a šľaháme do hustej peny. Preosiatu múku, sódu bikarbónu, kakao, perníkové korenie, škoricu a prášok do perníka zmiešame a pridáme k pene.
  2. Potom pridáme medovú zmes a všetko spolu miešame hákom, kým sa zmes spojí. Vyberieme cesto na pomúčenú podložku a premiesime.
  3. Cesto necháme 20 minút odpočívať zabalené v potravinárskej fólii.
  4. Časť cesta rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a pomocou vyrobenej šablóny vyrezávame jednotlivé časti medovníkovej kompozície. Tie ukladáme na plech s papierom na pečenie.
  5. Pred pečením potierame medovníky štetcom vlažnou vodou.
  6. Pečieme na 180 stupňov do zhnednutia (cca 8 min.) Po upečení perníky potierame ešte horúce rozšľahaným žĺtkom s mliekom.
  7. Ukladáme ich na rovnú podložku a necháme dostatočne vychladiť.
  8. Do misky vsypeme trikrát preosiaty cukor a jemne našľahané bielka.
  9. Drevenou varechou postupne primiešavame bielka a miešame do požadovanej konzistencie. Kým zdobíme, misku zakryjeme vlhkou utierkou, aby nevysychala.
  10. Po vychladnutí jednotlivé diely spájame a zdobíme ich polevou.
  11. Nakoniec vytvoríme celú kompozíciu na medovníkovej podložke.
Milka z Pečie celé Slovensko

Milka

Svieža babička Milka pochádza z Banskej Bystrice, kde žije so svojím najmladším synom. Svoj život naplno venovala rodine, ktorej aj s radosťou pečie.

Pozrieť si Milkine recepty