Logo Pečie celé Slovensko

Medovníková pohľadnica od Táničky

Medovníková pohľadnica

Kreatívna
výzva

Tetiana z PCS

Recept od Tetiany

Ingrediencie

Cesto

  • 250 g kryštálového cukru
  • 100 ml vriacej vody
  • 100 g masla
  • 0,5 ČL sódy bikarbóny
  • ¼ ČL soli
  • 0,5 lyžičky zázvoru v prášku
  • 1 ČL škorice
  • 1 ČL korenia (klinčeky, kardamón, muškátový oriešok, nové korenie, aníz)
  • 1 žĺtok
  • 450 - 500 g pšeničnej múky
  • 1 PL medu

Cukrová poleva

  • 3 bielky
  • 300 g práškového cukru
  • Citrónová šťava
  • 1 PL kukuričného škrobu

Ozdoba

  • 80 g špeciálnej cukrovej hmoty na tvarovanie
  • Potravinárske farbivo (modré, žlté, oranžové, zelené, červené)

Postup

  1. V hrnci skaramelizujeme cukor do jantárovej farby. Pridáme horúcu vodu a maslo. Dobre premiešame. Pridáme sódu bikarbónu, soľ a korenie, premiešame. Na konci pridáme med. Do mierne vychladnutej zmesi pridáme žĺtok a dobre premiešame. Postupným pridávaním múky, vymiesime cesto. Odložíme do chladničky na 20 minút.
  2. Cukrová poleva - Bielky vyšľaháme s citrónovou šťavou, postupne pridávame práškový cukor. Na poliatie pripravíme redšiu polevu, na kvety pridáme viac práškového cukru a škrob.
  3. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Cesto rozvaľkáme, vykrajujeme perník podľa formy, pečieme 7 - 10 minút do zlatista.
  4. Roztopíme špeciálnu cukrovú hmotu na tvarovanie, pridáme trochu farbiva, naplníme stred perníka. Zalejeme ho cukrovou polevou . Do tuhšej polevy pridáme farbivo, vyformujeme kvety , necháme zaschnúť. Len čo naliaty perník začne schnúť, rozložíme naň kvety, ktoré zlepíme polevou.
Tetiana z PCS

Tetiana

Tánička pochádza z Ukrajiny, ale na Slovensku žije už takmer 5 rokov. Do šou ju prihlásila kamarátka, ktorá obdivuje jej jedinečné torty.

Pozrieť si Tetianine recepty