Logo Pečie celé Slovensko

Lenkin veľkonočný veniec

Veľkonočný veniec

Kreatívna
výzva

Lenka z Pečie celé Slovensko

Recept od Lenky

Ingrediencie

Cesto

  • 650 g hladkej múky
  • 150 g tekutého medu
  • 250 g práškového cukru
  • 50 g masla
  • 1 medovníkové korenie
  • 1 a 1/2 PL kakaa
  • 3 vajcia
  • 1 žĺtok
  • 4 – 5 KL mlieka
  • 3 vajcia

Poleva

  • 5 bielkov
  • 1 kg práškového cukru
  • Gélové farbivá

Postup

  1. Všetky suroviny na cesto si zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Bude troška lepivé, práve to zaručí, že medovníky nebudú tvrdé po upečení. Zabalíme si cesto do fólie a dáme asi na 30 minút do chladu.
  2. Oddýchnuté cesto si rozdelíme na kúsky a poriadne pomúčené vyvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme na plechu s papierom na pečenie 6 - 7 minút pri teplote 180 stupňov.
  3. Na polevu si pripravíme bielka, do ktorých budeme postupne pridávať preosiaty práškový cukor. Vždy poriadne zmiešame, kým sa nám bielko s cukrom nespojí. Pridávame, kým nemáme požadovanú konzistenciu. Na kreslenie je potrebné mať konzistenciu hustejšiu, na vypĺňanie troška redšiu.
  4. Pripravenú polevu si rozdelíme do menších misiek a zafarbíme podľa potreby. Polevami naplníme zdobiace vrecká. Vrch vrecka si uviažte alebo použite spony. Pred kreslením si odstrihneme malinkú špičku na zdobiacom vrecku a môžeme zdobiť.
Lenka z Pečie celé Slovensko

Lenka

Vždy veselá a pozitívna Lenka pochádza z Bučian pri Trnave a pracuje ako vedúca výstupnej kvality v drevárskom priemysle.

Pozrieť si Lenkine recepty