Logo Pečie celé Slovensko

Mrkvový chlebík s pistáciami od Lucky

Mrkvový chlebík s pistáciami

Osobná výzva

Recepty od Lucky

Ingrediencie

Mrkvové cesto

  • 450g strúhaná mrkva
  • 300g hladká múka
  • 8g prášok do pečiva
  • 8g sóda bikarbóna
  • 8g soľ
  • 1/2 lyžice škorica mletá
  • 1/2 lyžice kardamón mletý
  • 1/2 lyžičky klinček mletý
  • 180ml kyslá smotana
  • 180ml olej
  • 120ml jablková šťava 100%
  • 335g cukor krupica
  • 3 vajcia
  • 2 lyžičky vanilka
  • 100g lúpané pistácie nesolené
  • 50g čerstvý ananás

Poleva

  • 100g biela čokoláda
  • 50g smotana na šľahanie
  • 200g ananásové pyré
  • Limetková šťava
  • Cukor kr.
  • Agar

Ananásové chutney

  • 200g ananás čerstvý
  • limetková šťava
  • cukor kr. (podľa potreby)
  • mäta

Dekorácia

  • 6-8ks sušené ananásové kolieska
  • 100g cukor krupica
  • 50ml voda
  • 20g lieskové orechy
  • 50g lúpané pistácie nesolené

Postup

  1. Zapneme rúru na 180 stupňov a nachystáme si formu na pečenie, vystelieme ju papierom
  2. Mrkvové cesto – najprv nastrúhame mrkvu v kuchynskom procesore. Potom zmiešame suché suroviny – múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, klinček a kardamon. Potom mixérom mokré – smotanu, olej, šťavu, cukor, vajcia a vanilku. Mokré prelejeme do misy so suchými, poriadne zmiešame a nakoniec pridáme nastrúhanú mrkvu, nakrájaný ananás a nadrvené pistácie. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 45 – 50 min.
  3. Ananásové chutney: ananás krájame na drobno, dáme variť v troške vody. Podľa potreby pridáme cukor, limetkovú šťavu, necháme redukovať, na záver pridáme mätu. Dáme chladiť.
  4. Karamelové dekorácie – do hrnca si dáme variť vodu spolu s cukrom, urobíme karamel. Kým sa robí karamel, nachystáme si lieskovce. Na špáradlá napichneme lieskovce a pripravíme si polystyrén. Keď je karamel hotový, počkáme, kým mierne vychladne a namáčame do neho postupne lieskovce tak, aby z nich karamel pomaly stekal a vytvoril ostrý hrot, zapichneme špáradlo do polystyrénu a necháme chladiť. Karamel si opäť nahrejeme na teplotu tak, aby sa dali tvarovať špirály. Vezmeme si plastovú/kovovú rúrku, špachtľou na ňu nanesieme karamel a pomaly točíme, kým sa nevytvorí špirála. Spravíme niekoľko takých špirál a dáme chladiť
  5. Mrkvový chlebík vyberieme z rúry a dáme hneď chladiť
  6. Poleva – čokoládu zalejeme rozohriatou smotanou, pridáme pastu a miešame, kým sa nevytvorí krémová konzistencia. Dáme na bok
  7. Dekorácia - zafarbenú glukózu dáme na pečiaci papier, dáme do rúry a pečieme 150C, cca 45 min.
  8. Po vychladnutí prelejeme chlebík čokoládou tak, aby pekne stekala po stranách, posypeme nasekanými pistáciami. Chvíľku necháme polevu stuhnúť. Až potom dozdobíme dekoráciou: vysušenými ananásmi, karamelové špirály, karamelové ostnané oriešky. Dookola chlebíku pomrvíme zvytok nadrvených pistácií.
  9. Dookola chlebíku pomrvíme zvytok nadrvených pistácií. S vreckom a špičkou spravíme pár kopčekov mascarpone krému

Lucia

Jej vášňou sú pralinky, pričom v roku 2020 absolvovala aj kurz so špecializáciou práve na tento typ dezertu. Pečenie jej prirástlo k srdcu už počas štúdií na dievčenskej škole v Rakúsku. Vtedy mala len 17 rokov. Dodnes jej cukrársky štýl vyniká precíznosťou a perfekcionizmom.

Pozrieť si Luckine recepty