Logo Pečie celé Slovensko

Mrkvový darček od Katky

Mrkvový darček

Osobná
výzva

Recepty od Katky

Ingrediencie

Korpus

  • 6 vajec
  • 200g masla izbovej teploty
  • 230g kryštálový cukor
  • 50g mleté mandle
  • 30g mandle plátky
  • 30g kandizovaná pomarančová kôra
  • 50g nasekané vlašské orechy
  • 100g cream cheese natur
  • Kôra z jedného bio pomaranča
  • Šťava z jedného bio pomaranča
  • 200g strúhaná mrkva
  • 2 malé lyžičky škorice
  • Štipka kardamónu
  • 1dcl rum
  • 5 kvapiek esenciálneho oleja pomaranč
  • 1 prášok do pečiva
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • 200g hladká múka

Sirup

  • 30g cukor
  • 70g voda
  • 15g pomarančová šťava

Krém

  • 500g mascarpone
  • 150g creamcheese natur
  • 50g práškový cukor
  • 5 kvapiek pomarančového oleja
  • 30g maslo
  • Slaný karamel

Slaný karamel

  • 130g cukor krupica
  • 40g maslo
  • 100ml šľahačková smotana
  • soľ

Ozdoby

  • 3 celé mrkvy
  • 1 pomaranč
  • Mleté vlašské orechy
  • Čerstvý tymián prípadne rozmarín
  • Jedlé kvietky

Postup

  1. Rozohrejeme si rúru na 200 stupňov
  2. Ako prvé si pripravíme slaný karamel
  3. Upálime cukor na karamel, pridáme do neho maslo, premiešame a pridáme šľahačku. Premiešame, až kým nevznikne hustá karamelová zmes. Na záver pridáme štipku soli
  4. Pripravíme si korpus. Oddelíme si bielka a z nich a z polovice cukru /115g/ si vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka, maslo a zvyšný cukor /115g/ vyšľaháme do peny. Pridáme pomarančovú kôru, pomarančovú šťavu, captain morgen, mleté aj nasekané mandle, cream cheese, esenciálny olej a premixujeme
  5. Potom pridáme orechy, kandizovanú pomarančovú kôru, škoricu, kardamón, strúhanú mrkvu a múku s práškom do pečiva a sódou a znovu premiešame. Nakoniec ručne vpracujeme vyšľahané bielka a vylejeme do formy. Vložíme do rúry a pečieme na 185 stupňov 50 minút
  6. Počas pečenia si nachystáme sirup, ktorý si uvaríme z vody a cukru, povaríme a pridáme pomarančovú šťavu
  7. Potom si nachystáme krém. Prešľaháme zmäknuté maslo s cukrom, pridáme creamcheese, mascarpone, pomarančový olej a postupne zašľaháme aj vychladnutý slaný kramel
  8. Nakoniec si nachystáme potrebné ozdoby – plátky mrkvy, pomaranč, tymián, orechy a kvety
  9. Po upečení korpus necháme vychladnúť a potom ho rozrežeme napolovicu
  10. Potrieme sirupom a navrstvíme krém. Založíme vrchný korpus a celý ho obtrieme zvyšným krémom. Na záver dozdobíme

Katka

Energická Katarína pochádza z Cífera a momentálne je na rodičovskej dovolenke. Má 3 deti a jej najväčšou vášňou je jedlo a všetko, čo súvisí s kuchyňou. pečeniu sa venuje dva roky. Riadi sa pravidlom, že servírovanie je rovnako dôležité ako samotné jedlo, pričom miluje experimentovanie.

Pozrieť si Katkine recepty