Logo Pečie celé Slovensko

Mrkvový koláč s ananásovým krémom podľa Alenky

Mrkvový koláč s ananásovým krémom

Osobná
výzva

Recepty od Alenky

Ingrediencie

Cesto

  • 1,5 hrnčeka hnedého cukru
  • 4 vajíčka
  • 1 hrnček oleja
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžička škorice
  • 4 hrnčeky strúhanej mrkvy
  • 1/2 hrnčeka nasekaných orechov
  • 1 jablko / nastrúhané/

Plnka - Ananásový curd

  • 4 veľké vajcia
  • 4 veľké žĺtka
  • 300 ml ananásový kompót so šťavou (ananás nesmie byť čerstvý, pretože obsahuje bromelaín, kvôli ktorému krém nezhustne)
  • 4 lyžice vanilkový pudingový prášok
  • 4 lyžice masla
  • 300 ml šľahačkovej smotany
  • 500 g mascarpone
  • 100 g práškový cukor

Postup

  1. Vajcia s cukrom vyšľaháme do penista a potom už len postupne vmiešavame všetko ostatné
  2. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, pečieme pri 180 stupňoch do zlatista
  3. Plnka - Vajcia, žĺtky, ananásový kompót, cukor a vanilkový pudingový prášok dáme do misy a vyšľaháme. Nalejeme do stredného hrnca a za stáleho miešania uvaríme hustý krém
  4. Odstavíme z ohňa a vmiešame maslo
  5. Krém precedíme cez sitko, prelejeme do misy, zakryjeme fóliou a necháme vychladiť
  6. Šľahačku vyšľaháme do tuha spolu s práškovým cukrom, pridáme mascarpone a po častiach vychladený ananásový krém
  7. Na zdobenie som použila opražené lieskové a vlašské orechy, a keďže v tejto výzve sa pečú aj makrónky, tak som na ozdobu urobila aj niekoľko makrónkových mrkvičiek. Taktiež som použila čerstvé ovocie / maliny, čučoriedky a černice/. Na ozdobu aj mätu

Alenka

Sympatická východniarka Alenka pochádza zo Sliepkoviec. Medzi jej špecializácie patrí carwing – umelecké vyrezávanie ovocia a je majsterkou v pečení makróniek. Pečie od 13 rokov a všetko sa naučila viac-menej sama.

Pozrieť si Alenkine recepty