Logo Pečie celé Slovensko

Mrkvový koláč s pekanovými orechmi podľa Bei

Mrkvový koláč s pekanovými orechmi

Osobná
výzva

Recepty od Bei

Ingrediencie

Cesto

  • 460 g čerstvej mrkvy ( hmotnosť po očistení)
  • 80 g pekanových orechov
  • 170 g kryštálového cukru
  • 200 g hnedého cukru
  • 6 vajec
  • 200 g rastlinného oleja
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 450 g polohrubej múky
  • 1 PL mletej škorice
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • 2 ČL jemnej morskej soli
  • 1 prášok do pečiva
  • 1/2 ČL mletého muškátového orieška
  • Na dokončenie 2 PL horkého kakaového prášku

Krém

  • 140 g masla izbovej teploty
  • 280 g Cream cheese classic
  • ¼ ČL jemnej morskej soli
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • Šťava z ½ citróna
  • Cca 200 g práškového cukru
  • Voliteľné: na dekorovanie gélové potravinárske farbivo v ľubovoľných odtieňoch

Dekorácia – sladké mrkvičky

  • ½ šálky sušeného plnotučného mlieka
  • ½ šálky práškového cukru
  • 100 g kondenzovaného mlieka
  • oranžová a zelená gélová potravinová farba (pozn.: ak nie je oranžová farba, získame ju zmiešaním červenej a žltej)

Postup

  1. Rúru dáme zohrievať na 180°C v režime teplý vzduch. Orechy vysypeme na pečiaci papier a necháme ich opiecť po dobu cca 7 minút. Pripravíme si dve menšie tortové formy (tvar môžeme zvoliť ľubovoľný)
  2. Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle, odložíme
  3. Orechy presekáme tak, aby nám zostali priznané kúsky. Odložíme
  4. Vo väčšej mise poriadne zmiešame vajíčka, oba cukry, olej a vanilkový extrakt
  5. V druhej mise zmiešame preosiate suché ingrediencie, okrem kakaa. Z tejto sypkej zmesi vezmeme cca 2 PL a premiešame ju s orechmi
  6. Metličkou spojíme suché a mokré ingrediencie a keď sa prepoja, pridáme postupne mrkvu a nakoniec orechy. Cesto vylejeme do foriem a pečieme cca 50 – 60 minút (podľa veľkosti použitých foriem. Rúru necháme zapnutú
  7. Po upečení necháme korpusy vychladiť, vrchy zarovnáme pílkovým nožom a rozkrojíme na pláty, ktoré budeme následne plniť krémom a vrstviť na seba
  8. Vyrobíme si časť dekorácie – jedlú hlinu – odrezky z upečeného cesta prstami rozdrobíme, premiešame s kakaom, rozprestrieme na rovný plech a dáme ešte na chvíľu piecť
  9. Krém - maslo pokrájame na menšie kúsky a miešame v mise robota spolu s cream cheese dohladka. Pridáme soľ, citrónovú šťavu a vanilkový extrakt
  10. Nakoniec k zmesi postupne preosievame cukor (pridáme množstvo podľa chuti) a všetko spojíme do hladkého krému
  11. Krémom spojíme pláty cesta a v tenkej vrstve ho potrieme aj po celom povrchu. Zvyšok krému môžeme zmiešať s farbou a povrch koláča ešte ozdobiť podľa vlastného vkusu
  12. Mrkvičky - Zo sušeného mlieka, cukru a kondenzovaného mlieka rukami vymiešame kompaktnú zmes. Asi ¼ oddelíme a zafarbíme na zeleno, väčšiu časť na oranžovo. Farby pridávame postupne, pokiaľ nedosiahneme požadovanú intenzitu. Zmes potom rozdelíme ( vyjde cca 8 – 10 menších mrkvičiek) a rukami vytvarujeme – oranžové mrkvičky a zelené lístky. Nakoniec plochou špáradla naznačíme jemné zárezy, aby kúsky pôsobili autenticky
  13. Na servírovacie plató navrstvíme koláč/tortu, povrch posypeme jedlou hlinou a ozdobíme jedlými mrkvičkami

Beata

Profesionálne sa venuje realitám a vo voľnom čase vyrába háčkované kabelky. K pečeniu ju viedli jej babičky a neskôr svokra. Beáta je veľmi kreatívna a inšpirácie na recepty jej prinášal aj manžel po návrate zo zahraničných služobných ciest.

Pozrieť si Beine recepty