Princess torta
Technická výzva
Recept od Jožky
Ingrediencie
Vanilkový krém - puding
- 300 ml mlieka
- ½ ks naškrabaného vanilkového struku
- 3 ks žĺtkov
- 50 g práškového cukru
- 25 g kukuričného škrobu Gustin
- 25 g masla
Piškótový korpus
- 2 ks vajec
- 75 g práškového cukru
- 38 g kukuričného škrobu
- 38 g hladkej múky
- 1 g kypriaceho prášku do pečiva
- 38 g masla
Malinový džem
- 150 g malín
- 75 g želírovacieho cukru
- 20 ml vody
Mandľový marcipán
- Marcipán
- 150 g cukru na podsýpanie
- Zelená farba prášková
- 70 g ružovej cukrovej hmoty na modelovanie – „ fondán“
Dokončenie
- 400 g smotany na šľahanie 35%
Postup
Vanilkový krém - puding
- Mlieko a naškrabaný vanilkový struk, spolu so šupkou, dáme variť na mierny oheň,
- Keď sa začne variť, odstavíme ho, odstránime šupku a mierne ochladíme
- Vo veľkej miske rozšľaháme žĺtky, cukor , kukuričný škrob, tak, aby boli biele, krémové
- Teplé mlieko prilievame po častiach do žĺtkovej zmesi,
- Zmes dáme pomaly privedieme opäť do varu, stále miešame
- Varíme do zhustnutia približne 4 -5 minút, vznikne hustý puding
- Do teplého pudingu primiešame maslo, tak aby sa rozpustilo
- Pripravený krém prikryjeme fóliou a dáme do chladničky stuhnúť.
Malinový džem
- Maliny a vodu dáme variť, aby sa maliny rozvarili
- Precedíme, pridáme želírovací cukor a opäť varíme, aby sa cukor rozpustil, približne 5 minút, aby sa džem zredukoval, pozor, aby nebol hustý
- Džem preložíme do misky a necháme vychladnúť
Piškótový korpus
- Rúru rozohrejeme na 180 – 160 stupňov
- Pripravíme si formu s priemerom 18 cm, ráfik obalíme papierom, vnútro formy potrieme maslom
- Vajcia a preosiaty cukor
- Vyšľaháme do hustej peny ( 5min)
- Primiešame preosiatu múku so škrobom
- Nakoniec opatrne vmiešame rozpustené maslo
- Piškótovú hmotu dáme do formy, vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 160 stupňov pečieme približne 30 – 35 minút
- Po upečení preložíme na mriežku, aby vychladol
- Piškótový korpus je po upečení veľmi jemný a krehký
- Upečený korpus rozkrojíme zúbkovaným nožom na tri časti
Dokončenie
- Smotanu vyšľaháme 100 g odložíme do cukrárskeho vrecka na zdobenie,
- 150 g zmiešame s 2/3 vychladnutého žĺtkového krému, vznikne žĺtková šľahačka
- 150 g necháme na vytvorenie poslednej vrstvy pod marcipánom, kopula
Skladanie
- Na pevnú podložku položíme spodnú časť piškótového korpusu
- Potrieme tenkou vrstvou vychladnutého žĺtkového pudingu
- Časť pudingu dáme do cukrárskeho vrecka a nastriekame po obvode spodnej časti , vznikne malý okraj
- Do stredu pomocou lyžičky zorotrimeme vychladnutý malinový džem
- Opäť nanesieme žĺtkový puding
- Priložíme druhý piškótový korpus
- Rozotrieme polovicu žĺtkovej šľahačky
- Priložíme tretí plát
- Rozotrieme zvyšnú žĺtkovú šľahačku
- Nakoniec rozotrieme zvyšnú vyšľahanú šľahačku a nožom zarovnáme do tvaru polgule, necháme stuhnúť približne 30 – 40 minút
- Nakoniec na celá povrch položíme zelený marcipánový plát
- Zarovnáme, okraj dozdobíme šľahačkou , vrch posypeme práškovým cukrom, do stredu položíme vymodelovanú ružu