Logo Pečie celé Slovensko

Púpavová bábovka

Púpavová bábovka

Osobná
výzva

Recepty od Mareka

Ingrediencie

Cesto

  • 200g masla
  • 150g práškového cukru
  • 250g jemného tvarohu
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 3 vajcia
  • 150g hladkej múky
  • 150g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1,5 dl šľahačky podľa potreby
  • 2 pl kakaa
  • Cca 100g opečených lieskových orechov
  • 8 ks púpavové kvety
  • 350g kryštálového cukru na karamel

Ozdoba

  • opečené lieskové orechy
  • púpava
  • fhysalis
  • práškový cukor
  • zlatý jedlý prach

Postup

  1. Maslo, vajcia a tvaroh vyberieme z chladničky asi 1 hod. pred pečením
  2. Zapneme rúru na 180 stupňov
  3. Ak nemáme opečené lieskové orechy, dáme ich na panvicu opekať
  4. Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do svetlej peny, pridáme vajcia postupne jedno po druhom
  5. Sledujeme orechy
  6. Do už urobenej zmesi pridáme vanilkový extrakt a tvaroh. Dobre premiešame
  7. Pridáme preosiate múky spolu s práškom do pečiva a podľa hustoty pridávame asi 50ml šľahačky
  8. Pomelieme časť lieskových orechov a vysypeme vymastenú formu, zvyšok môžeme vysypať do cesta, pridáme púpavové lupienky kvetov a zamiešame
  9. Asi v 50ml zohriatej šľahačky rozmiešame 2 pol. lyžice kakaa
  10. Do cukrárskeho vrecka dáme asi 2/3 cesta a do zvyšku cesta zamiešame kakao, ktoré dáme tiež do druhého cukrárskeho vrecka
  11. Vytláčame do formy podľa svojho uváženia
  12. Dáme piecť asi na 45 min.
  13. Do vhodného hrnca si nasypeme kryštálový cukor a urobíme karamel, z ktorého robíme karamelové vlasy a do zvyšného namáčame lieskové orechy na ozdobenie

Marek

K pečeniu ho priviedli starké už v jeho 9 rokoch, nikdy však neabsolvoval žiadne kurzy a je samouk. Pri pečení rád experimentuje a využíva aj svoje bohaté znalosti z chémie. Jeho obľúbeným dezertom je proteínový cheesecake.

Pozrieť si Marekove recepty