Logo Pečie celé Slovensko

Ražno-pšeničný kvet s tuniakovou nátierkou

Ražno-pšeničný kvet s tuniakovou nátierkou

Osobná
výzva

Recepty od Lucky

Ingrediencie

Cesto

  • 450g pšeničná chlebová múka
  • 100g ražná chlebová múka
  • 100g ražná celozrnná múka
  • 1/2 droždie
  • 350g voda
  • 11g soľ
  • Čierny sezam

Nátierka

  • 2 konzervy tuniaka
  • 100g tavený syr
  • 1ks šalotka
  • 50g krájané olivy
  • 50g malé kapary v náleve
  • Korenie, soľ
  • Polievkové bylinky

Postup

  1. V hnetacej mise zmiešať 300g vody so všetkou múkou, hnietiť cca 5 min. Prekryť a nechať prebiehať autolýzu cca 15min.
  2. Zarobiť si vo zvyšku vody a droždia kvások a 5 min. ho nechať aktivovať. Pridať do zamieseného cesta a miesiť cca 5 min. Prekryť na cca 15 min.
  3. Pridať soľ a opäť hnietiť. Preložiť do mierne vymastenej misy, prekryť a nechať kysnúť na teplom mieste cca 45 min.
  4. Nátierka – scedíme tuniaka, pridáme nakrájanú na drobno šalotku, nakrájané olivy, kapary, tavený syr a poriadne premiešame, okoreníme a osolíme. Dáme do chladu
  5. Zapneme rúru na 230 stupňov, 2 plechy necháme predhriať
  6. Po vykysnutí cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na 10 rovnakých dielov (odvážime). Jeden diel vytvarujeme do gule, jemne pokropíme a vyvaľkáme v čiernom sezame, odložíme mierne podkysnúť. 9 dielov vyvaľkáme do rovnakého tvaru lúčov a umiestnime na papier na pečenie tak, že sezamová guľa bude stred a od nej pôjde 9 lúčov, tie postupne zatáčame jedným smerom, aby sa vytvorila špirála. Lúče pomúčime cez sitko a sezamovú guľu cez šablónu vytvoríme vzor
  7. Ak ostane čas, necháme ešte pár minút podkysnúť
  8. Keď je rúra predhriata, vytiahneme horný plech a rýchlo naň preložíme chlebík s papierom, vložíme do rúry a do spodného plechu nalejeme vriacu vodu. Necháme piecť 10 min. Potom plech s vodou vyberieme, znížime teplotu na 210 stupňov a necháme piecť ďalších cca 20 min. Po dopečení necháme vychladnúť na mriežke

Lucia

Jej vášňou sú pralinky, pričom v roku 2020 absolvovala aj kurz so špecializáciou práve na tento typ dezertu. Pečenie jej prirástlo k srdcu už počas štúdií na dievčenskej škole v Rakúsku. Vtedy mala len 17 rokov. Dodnes jej cukrársky štýl vyniká precíznosťou a perfekcionizmom.

Pozrieť si Luckine recepty