Logo Pečie celé Slovensko

Zamatová roláda

Roláda

Technická výzva

porotkyňa Petra Tóth

Recepty od Petry

Ingrediencie

Roládová hmota kakaová

  • Bielka 5ks (120g)
  • Žĺtky 5ks (100g)
  • Cukor krupicový 155g
  • Kakao 50g

Vanilkový a kakaový krém

  • Mlieko 400ml
  • Kryštálový cukor 50g
  • Krémový prášok (Gustin) 40g
  • Vanilínový lusk 1/2ks
  • Zmäknuté maslo 250g
  • Kakao 40g

Čokoládová poleva

  • Horká čokoláda 130g
  • Olej trochu na rozriedenie

Postup

Roládová hmota kakaová

  1. Bielka s 2/3 cukru vyšľaháme na tuhý sneh. 1/3 cukru a žĺtky vymiešame.
  2. Obidve hmoty spolu spojíme a primiešame preosiate kakao.
  3. Rozotrieme na plech pokrytý papierom a pri teplote 180°C pečieme približne 15-20min.
  4. Vychladíme.
  5. Je potrebné dať pozor, aby sa roláda nevysušila.

Vanilkový a kakaový krém

  1. Zohrejeme 300ml mlieka s cukrom a naškrabanou vanilkou, 100ml zvyšného mlieka zmiešajte v druhej miske s krémovým práškom.
  2. Zmiešame obe zmesi a uvaríme.
  3. Misku zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  4. Vychladnutý krém dáme šľahať, postupne pridávame maslo a vymiešame do hladkého krému.
  5. Krém si rozdelíme na dve rovnaké časti.
  6. Do jednej časti zľahka vmiešame kakaový prášok.
  7. Z upečeného plátu stiahneme papier na pečenie.
  8. Následne na tú stranu (z ktorej sme stiahli papier) rovnomerne nanesieme biely krém.
  9. Naň zas rovnomerne nanesieme kakaový krém a pomocou papiera rovnomerne zatočíme.
  10. Roládu dáme zatuhnúť.

Čokoládová poleva

  1. Čokoládu nahrejeme, pridáme olej na rozriedenie a na dosiahnutie lesku.
  2. Dôkladne vymiešame.

Nápis Pečie celé Slovensko

  1. Nápis urobíme z roztopenej bielej čokolády 50g