Logo Pečie celé Slovensko

Domáce šišky

Domáce šišky

Technická výzva

porotkyňa Petra Tóth

Recepty od Petry

Ingrediencie

Cesto

  • 200 g plnotučné mlieko, vlažné
  • 7 g suchého droždia
  • 50 g vajec
  • 320 g polohrubej múky
  • 50 g cukru krupica
  • ½ čl jemnej soli
  • 42 g masla izbovej teploty
  • Olej na vyprážanie

Ganáž

  • 110g smotana
  • 65g Čokoláda horká
  • 65g Čokoláda mliečna
  • 25g Maslo

Tvarohová náplň

  • 100g tvaroh jemný
  • 50g pochúťková smotana kyslá
  • 60g med
  • ½ ks vanilkový lusk
  • ½ ks citrónová kôra

Višne

  • 250g višne mrazené
  • 100g višňové pyré
  • 60g med
  • 20g griotka

Postup

Cesto

  1. Zmiešajte ½ vlažného mlieka so štipkou cukru a vsypte droždie.
  2. Prelejte do misy od mixéru s hákom. Pridajte vajce a a 2/2 mlieka premiešajte
  3. Pridajte múku, cukor a soľ a miešajte na pomalom stupni kým sa suroviny nespoja.
  4. Pridajte maslo a miešajte na strednej rýchlosti.
  5. Nechajte vykysnúť 45 min, alebo kým nezdvojnásobí objem
  6. Rozdeľte na 10 častí a vytvarujte guličky
  7. Nechajte vykysnúť 15 min
  8. Pred dokysnutím vytvarujte pohárom jamku.
  9. Nechajte dokysnúť
  10. Vyprážajte z obidvoch strán do zlatova na teplote 170 C


Ganáž

  1. smotanu zohrejeme pod bod varu
  2. pridáme maslo a čokoládu
  3. dôkladne rozmiešame

Tvarohová náplň

  1. Tvaroh premiešame s pochúťkovou smotanou
  2. Pridáme med, citrónovú šťavu, vanilkový lusk
  3. Vymiešame hladkú náplň

Višne

  1. višňové pyré, med, višne krátko povaríme, redukujeme vodu
  2. dochutíme griotkou
  3. omáčka musí mať hustejšiu konzistenciu

Ďalší postup

  1. Namočte do polovice šišku jamkou do čokolády
  2. Jamku naplňte tvarohom a polejte višňami