Logo Pečie celé Slovensko

Miňov slaný košík

Slaný košík

Osobná
výzva

Recepty od Miňa

Ingrediencie

Košík

  • 600g polohrubá múka
  • 250g rastlinný tuk
  • 2 kávové lyž. soľ
  • 150 – 200ml voda
  • 100g biely a čierny sezam

Kysnuté cesto

  • 400g hladká múka
  • 400g polohrubá múka
  • 500 ml mlieko
  • 2 žĺtky
  • 2 kl soľ
  • 1 kl cukor
  • 10g sušené droždie
  • ½ prášok do pečiva
  • 100ml bravčová masť
  • 5cl olej

Plnka cesnaková

  • 100g maslo
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 100g olivy zelené bezkôstkové
  • 20g oregano
  • soľ (podľa chuti)

Plnka oškvarková

  • 160g oškvarky mleté
  • Soľ, mleté korenie (podľa chuti)

Plnka syrová

  • 120g maslo
  • 140g strúhaný eidam
  • 1kl gyros korenie
  • 1kl červená paprika mletá
  • 1kl zmesi korenia

Na potretie

  • 2 ks vajíčka

Postup

  1. Ako prvé si pripravíme cesto na košík, na servírovanie, zmiešaním všetkých surovín
  2. Hneď potom si pripravíme kysnuté cesto, kde si tiež všetky suroviny dáme do robota a miesime
  3. Cesto dáme kysnúť
  4. Cesto na košík si rozvaľkáme do požadovanej hrúbky a krájame na pásy. Nerezovú misu si obalíme alobalom a kladieme na ňu pásy z cesta a pletieme košík. Potrime žĺtkom. Urobíme si aj pletenú obrubu okolo košíka a tiež potrieme žĺtkom a to posypeme sezamom
  5. Dáme piecť do predhriatej rúry na 200 stupňov asi 20 minút
  6. Vykysnuté cesto si rozdelíme na 3 časti
  7. Prvé cesto si rozvaľkáme a naplníme syrovou plnkou. Stočíme do rolády a krájame asi 1cm kolieska, potrieme žĺtkom
  8. Druhé cesto si rozvaľkáme a naplníme oškvarkovou plnkou, stočíme do rolády a krájame trojuholníky, potrieme žĺtkom a posypeme sezamom
  9. Tretie cesto si rozvaľkáme a do polovice naplníme cesnakovou náplňou, pridáme natrhané olivy a posypeme oreganom. Preložíme a utlačíme kraje
  10. Narežeme na pásy a stočíme do špirály, potrieme žĺtkom a posypeme oreganom
  11. Všetko pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov asi 20 minút
  12. Po upečení necháme vychladnúť a servírujeme v pripravenom, upečenom košíku

Miňo

Vyštudoval hotelovú akadémiu a absolvoval aj barmanský kurz. Jeho najväčšou vášňou je však pečenie. Základy získal od svojej babičky a mamy. Veľa tiež čerpá práve z tradičných babkiných receptov, ktoré ozvláštňuje svojou kreativitou.

Pozrieť si Miňove recepty