Logo Pečie celé Slovensko

Slaný mix od Mareka

Maslové lúhované rožky so syrom

Osobná
výzva

Recepty od Mareka

Ingrediencie

Cesto

  • 200ml teplá voda
  • 200ml mlieko
  • 50ml olej
  • 2 bielky
  • 15g droždie sušené
  • 20g cukor
  • 10g soľ
  • 580 – 620g hladká múka
  • 2 žĺtky sú na potieranie + lyžica mlieka

Plnené pizzové minibábovky

  • 50g nakrájaná šunka
  • 50g nakrájaný syr napr. mozzarella alebo iný
  • 2PL pečené paradajky konzerva
  • oregano

Maslové lúhované rožky so syrom posypané mandľami

  • strúhaný syr gouda a na plnenie mozarella
  • mandľové plátky
  • úplne mäkké maslo
  • 150g sóda bikarbóna

Tyčinky s čiernou soľou

  • Čierna soľ
  • Žĺtok na potretie

Postup

  1. Cesto – ako prvé si zapneme rúru na 45 stupňov. Do teplej vody nasypeme cukor a polovicu droždia. Necháme trocha aktivovať kvasinky. Za ten čas si do misy od robota dáme preosiatu múku, zvyšok droždia a soľ. Pridáme vlažné mlieko, olej a bielky a už aktivované droždie. Miešame, až kým sa nám cesto neprestane lepiť. Cesto potrieme trocha olejom a zakryjeme potravinárskou fóliou. Vložíme do rúry kysnúť. Po 20 min. vytiahneme rozdelíme na 3 časti a necháme trocha kysnúť
  2. Maslové lúhované rožky so syrom posypané mandľami – vyvaľkáme jedno cesto na tenko ,natrieme mäkkým maslom, posypeme syrom. Zamotáme roládu a dáme schladiť do chladničky. Za ten čas si dáme asi 1,5l vody zovrieť, do ktorej následne nasypeme sódu. Schladenú roládu vyberieme, nakrájame na trojuholníky a tie následne asi na 20 sekúnd povaríme v zásaditej vode. Vyberieme na plech, na ktorom ešte necháme kysnúť asi 15 min. Pečieme pri 190 stupňoch
  3. Plnené pizzové minibábovky – rozvaľkáme druhé cesto a následne plníme zmesou, zatočíme a vložíme do maslom vymastených silikónových foriem minibáboviek. Necháme ešte podkysnúť a pečieme pri 190 stupňoch
  4. Tyčinky s čiernou soľou – tretie cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, natrieme vajíčkom a posypeme čiernou soľou. Nakrájame na pásiky asi 1 cm široké. Tieto pásiky ukladáme na plech. Necháme podkysnúť a pečieme pri 190 stupňoch

Marek

K pečeniu ho priviedli starké už v jeho 9 rokoch, nikdy však neabsolvoval žiadne kurzy a je samouk. Pri pečení rád experimentuje a využíva aj svoje bohaté znalosti z chémie. Jeho obľúbeným dezertom je proteínový cheesecake.

Pozrieť si Marekove recepty