Logo Pečie celé Slovensko

Slonia slza

Slonia slza

Technická výzva

Recept od Jožky

Ingrediencie

Kakaová piškótová hmota

  • 40 g polohrubej múky
  • 6 vajec
  • 50 g práškového cukru
  • 30 g kakaa
  • 6 g kypriaceho prášku do pečiva

Orechový krém

  • 300 g masla
  • 120 g práškového cukru
  • 20 g vanilínového cukru
  • 180 g mletých vlašských orechov
  • 120 ml mlieka
  • 30 ml vaječného likéru
  • 500 g banánov

Čokoládová poleva

  • 130 g čokolády (70%)
  • 40 g masla

Postup

Kakaová piškótová hmota

  1. Vajíčka oddelíme, bielky vyšľaháme na tuhý sneh.
  2. Žĺtky s cukrom vyšľaháme. Obidve peny spolu zľahka zmiešame.
  3. Múku a kakao preosejeme, pridáme kypriaci prášok a zľahka vmiešame do vaječnej peny.
  4. Kakaovú hmotu rozotrieme na plech pokrytý papierom na pečenie o veľkosti 40 x 25 cm.
  5. Pri teplote 160 stupňov pečieme cca 15 minút.
  6. Upečený plát vychladíme a odstránime papier.
  7. Rozotrieme orechový krém, časť krému odložíme na obtieranie, do stredu vložíme olúpaný banán, preložíme na polovicu a vytvarujeme do tvaru slzy.
  8. Povrch potrieme zvyšným krémom.
  9. Necháme stuhnúť.

Orechový krém

  1. Mlieko a vanilínový cukor uvaríme, pridáme mleté vlašské orechy a vychladíme.
  2. Maslo a práškový cukor vyšľaháme do peny, pridáme vaječný likér.
  3. Postupne zašľaháme vychladnutú orechovú zmes.
  4. Vyšľaháme hladký krém.

Čokoládová poleva

  1. Čokoládu a maslo nahrejeme vo vodnom kúpeli.
  2. Stuhnutú sloniu slzu potrieme čokoládovou polevou, necháme stuhnúť a odrežeme konce.