Logo Pečie celé Slovensko

Štrúdľa podľa Petry

Štrúdľa

Technická výzva

porotkyňa Petra Tóth

Recepty od Petry

Ingrediencie

Cesto na štrúdľu

  • Hladká múka 250g
  • Soľ 2g
  • Vajíčko 1ks
  • Vlažná voda 100g
  • Slnečnicový olej 20g

Plnka

  • Strúhanka 50g
  • Maslo 25g
  • Citrón 1ks
  • Jablká na plátky 800g
  • Kryštálový cukor
  • Mletá škorica
  • Vlašské orechy 50g
  • Maslo na potretie

Postup

Príprava cesta: 15min.

Oddych cesta v chlade: 30 min (zatiaľ príprava plnky).

Ťahanie cesta a naplnenie: 15 min.

Pečenie: 30 – 40 min pri 190°C

Cesto na štrúdľu

  1. Zmiešajte všetky suroviny na vláčne cesto. Rozdeľte si ho na dva bochníky.
  2. Natrite ich olejom a zabaľte do potravinovej fólie.
  3. Dajte cesto oddychovať do chladu minimálne na 30 minút. Jedno cesto Vám ostane ako rezervné.
  4. Cesto po oddychnutí najprv trochu vyvaľkajte na pomúčenom obruse do obdĺžnika a potom ho vo vzduchu zospodu začnite ťahať. Ťaháte ho cez hánky prstov/chrbty rúk.
  5. Dostatočne naťahnuté cesto si položte na obrus a pokračujte stále dookola až dokým bude roztiahnuté celé. Cesto musí byť priesvitné a bez trhlín.

Plnka

  1. Vlašské orechy na drobné kúsky si upražte na panvici.
  2. Upražte si na masle strúhanku do zlatista.
  3. Očistite jablká a nakrájajte na tenké malé kúsky 800g. Pokvapkajte ich citrónovou šťavou.
  4. Zo všetkých surovín si pripravte plnku, ktorú podľa sladkosti jabĺk dochutíte kryštálovým cukrom a škoricou.

Štrúdľa

  1. Štrúdľu stáčajte pomocou obrusu.
  2. Po naplnení ju natrite roztopeným maslom.
  3. Pečte do zlatista na 190°C cca 30-40min.
  4. Štrúdľu natrite roztopeným maslom aj hneď po upečení.