Logo Pečie celé Slovensko

Alenkina Tmavá elegancia inšpirovaná Lynn Shuette

Tmavá elegancia

Kratívna
výzva

Recepty od Alenky

Ingrediencie

3. poschodie (korpus na 16 cm vysokú formu)

  • 4 bielka
  • 120 g kr. cukor
  • 100 g polohrubej múky
  • 60 g mandľovej múky
  • 1/2 prášku do pečiva

Plnka

  • 500 g cream cheese
  • 150 g šľahačkovej smotany
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vanilkového cukru
  • 500 g mangového pyré
  • 1 zrelé mango

2. poschodie (korpus na 3x 20 cm formy)

  • 600 g polohrubej múky
  • 6 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 600 g masla izbovej teploty
  • 450 g kryštálového cukru
  • kôra z 3 bio citrónov
  • 12 vajec
  • 12 polievkových lyžíc bazového sirupu

Swiss meringue

  • 14 bielok
  • 750 g kr. cukor
  • 800 g masla

Citrónový krém

  • 9 vajec
  • 3 žĺtka
  • kôra z 5 bio citrónov
  • 420 ml citrónovej šťavy
  • 450 g kr. cukor

Citrónový maslový krém

  • 600 g masla
  • 400 g práškového cukru
  • kôra z 6 bio citrónov
  • šťava zo 4 citrónov

1. poschodie (korpus na 2 x 24 cm formy)

  • 12 vajec
  • 360 g kr. cukor
  • 480 g polohrubej múky
  • 1 a 1/2 kypriaceho prášku do pečiva

Postup

  1. 3. poschodie - bielka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme žĺtka, obidve múky s PDP a vylejeme do vymastenej formy s priemerom 16 cm a upečieme pri teplote 180 °C asi 25 min
  2. Plnka - cream cheese vymiešame so šľahačkou, cukrom a vanilkovým cukrom, do toho zašľaháme 150 g mangového pyré
  3. 2. poschodie - zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a soľou. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme citrónovú kôru, po jednom zapracujeme vajíčka a nakoniec bazový sirup. Na záver ručne vmiešame múčnu zmes. Vylejeme do foriem a pečieme na 170 °C asi 25 min
  4. Citrónový krém - všetky suroviny dáme do hrnca a uvaríme hustý krém, ktorý prepasírujeme cez sitko a necháme vychladiť
  5. Citrónový maslový krém - maslo šľaháme do peny, pridáme práškový cukor, potom kôru a nakoniec veľmi pomaly zašľaháme šťavu z citrónov
  6. 1.poschodie - bielka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme žĺtka, múku s PDP a vylejeme do vymastených foriem s priemerom 24 cm. Pečieme pri teplote 180 °C približne 25 min. Na plnenie použijeme citrónový krém a maslový krém. Korpusy navlhčíme bazovým sirupom
  7. Swiss meringue - bielka s cukrom zahrejeme vo vodnom kúpeli na teplotu cca 70 °C, potom šľaháme do peny až do vychladnutia a postupne zapracujeme maslo. Krémom obtrieme všetky tri poschodia

Alenka

Sympatická východniarka Alenka pochádza zo Sliepkoviec. Medzi jej špecializácie patrí carwing – umelecké vyrezávanie ovocia a je majsterkou v pečení makróniek. Pečie od 13 rokov a všetko sa naučila viac-menej sama.

Pozrieť si Alenkine recepty