Logo Pečie celé Slovensko

Mandľové X od Lucky

Torta “X”

Osobná výzva

Recepty od Lucky

Ingrediencie

Cesto joconde

  • 400 g mandľovej múky
  • 340 g práškového cukru
  • 115 g múky hladkej
  • 10 vajec
  • 12 bielok
  • 60 g cukor krupica
  • 140 g masla roztopeného

Plnka mascarpone

  • 500 g mascarpone
  • 500 g smotany 35%
  • 200 g cukor múčka
  • Vanilka čerstvá/pasta

Černicové coulis

  • 290 g černicové pyré
  • 40 g cukor krupica
  • 50 g glukózy
  • 6 g pektín NH

Dekorácia

  • 200 g čerstvých černíc a malín
  • 2 ks marakuja
  • 1 ks star fruit
  • 1 ks červené dračie ovocie
  • Lyofilizované maliny
  • Drvené pistácie
  • Jedlé kvety

Postup

  1. Zapneme rúru na 230 stupňov a pripravíme si 2 plechy s papierom
  2. Joconde – preosejeme mandľovú múku, práškový cukor a múku. Do múky zapracujeme 5 vajec. V zvlášť miske vymiešame dotuha bielka a pomaly pridáme cukor kr., miešame, kým nevznikne krásna meringue. Potom ju zapracujeme do cesta ručne. Keď je cesto homogénne, pridáme roztopené maslo. Cesto rozdelíme na dve rovnomerné časti a dáme piecť do rúry na cca 8 min. Necháme vychladiť
  3. Černicový coulis – zohrejeme glukózu s pyré na 50 stupňov. Postupne pridávame cukor zmiešaný s pektínom, necháme prevariť. Dáme schladiť
  4. Plnka mascarpone – v kuchynskom robote miešame marcarpone spolu so smotanou, kým nezhustnú, pridáme cukor a nakoniec vanilku. Chvíľu ešte miešame a dáme chladiť
  5. Pomocou šablóny vykrojíme písmeno X, 2 ks budú celé a jedno X zložíme z dvoch dielov
  6. Obe plnky dáme do vreciek s guľatou špičkou a začneme plniť korpusy. Stredom korpusu pôjde curd súvislou čiarou. Po obvode plnky budeme aplikovať marcarpone plnku ako keby sme robili pusinky. Urobíme tri úrovne, na vrchnej úrovni bude len čisto mascarpone
  7. Vrch ozdobíme ovocím a jedlými kvetmi, prípadne inými dekoráciami

Lucia

Jej vášňou sú pralinky, pričom v roku 2020 absolvovala aj kurz so špecializáciou práve na tento typ dezertu. Pečenie jej prirástlo k srdcu už počas štúdií na dievčenskej škole v Rakúsku. Vtedy mala len 17 rokov. Dodnes jej cukrársky štýl vyniká precíznosťou a perfekcionizmom.

Pozrieť si Luckine recepty