Logo Pečie celé Slovensko

Viliamova trenčianska torta s višňami

Trenčianska torta s višňami

Kreatívna výzva

Recepty od Viliama

Ingrediencie

Čokoládový korpus

  • 7 vajec
  • 360g kryštálový cukor
  • 345g polohrubá múka
  • 15g kakao
  • 1ks kypriaci prášok
  • 120g mlieko

Makový krém

  • 600g mascarpone
  • 600g smotana 30%
  • 100g práškový cukor
  • 200g mak pomletý

Višňový compoté

  • 44g kryštálový cukor
  • 144g dextróza
  • 20g pektin NH
  • 800g višne (mrazené)

Čokoládová ganache (70%)

  • 300g čokoláda (callebaut)
  • 300g smotana 30%
  • 75g maslo

Postup

    1. Čokoládový korpus – oddelíme si žĺtka od bielkov, z bielkov a 90g cukru vyšľaháme sneh
    2. Zo žĺtok a 270g cukru vyšľaháme nadýchanú penu, do ktorej vmiešame mlieko
    3. Do žĺtkovej zmesi vmiešame suché preosiaté suroviny (múka, kakao a kypriaci prášok)
    4. Nakoniec ručne vmiešame vyšlahaný sneh a dáme piecť do vymastenej a vysypanej tortovej formy na 180 stupňov na cca 45-50 minút
    5. Upečené a vychladené korpusy nakrájame na pláty
    6. Makový krém – mascarpone a smotanu zmiešame v mixéri pomocou pretínačky, pridáme cukor a pomocou metličiek vyšľaháme krém na padnutý vrchol potom pridáme mak a nakoniec domiešame na nadýchaný krém
    7. Višňový compoté – všetky suroviny dáme variť do bodu varu, necháme prevariť jednu minútu a následne schladiť v chladničke
    8. Suroviny rozmixujeme a dáme do 18 cm ráfiku
    9. Čokoládová ganache (70%) – čokoládu a maslo si dáme do misky
    10. Smotanu dáme variť do bodu varu
    11. Horúcu smotanu vylejeme k čokoláde a k maslu, ktorú najskôr zmiešame ručne a potom ponorným mixérom
    12. Ganache si dáme vykryštalizovať do chladničky
    13. Ozdoba – poťahovanou hmotou (1,5kg) vytvoríme mramor a potiahneme ním tortu
    14. Na spodku torty vytvoríme červený pásik z poťahovanej hmoty

Viliam

Viliam je najmladším súťažiacim v šou. Pečenie ho uchvátilo pred štyrmi rokmi, kedy pre zranenie musel obmedziť šport. Absolvoval niekoľko cukrárskych kurzov venovaných francúzskym dezertom a čokoláde.

Pozrieť si Viliamove recepty