Logo Pečie celé Slovensko

Vianočka

Vianočka

Technická výzva

porotkyňa Petra Tóth

Recept od Petry

Ingrediencie

Cesto

  • 250 g hladkej múky
  • 75 g masla, rozpusteného, nie horúce
  • 50 g cukru krupica
  • 125 ml mlieka, vlažné
  • 1/2 PL rumu
  • 1/2 čl soli
  • 2 žĺtka
  • 1/2 kocky čerstvého droždia
  • 1/2 vanilkový cukor
  • 30 g hrozienok namočených aspoň deň vopred do 15 ml rumu
  • bielko na potretie

Postup

Skvelá je s hrozienkami a troškou rumu v ceste. Potiera sa 2x bielkom, pre vyšší lesk. Mala by sa zapletať ani nie príliš voľne, ale ani nie príliš na pevno.

  1. Približne 1/3 mlieka zohrejeme na telesnú teplotu, rozmrvíme v ňom droždie, primiešame lyžičku cukru a štipku múky a necháme postáť cca 5 minút, kým sa na povrchu neurobia bublinky
  2. V mise si premiešame múku, soľ, cukor, vanilkový cukor, kôru
  3. Zvyšné mlieko, rum, žĺtky a zmes droždia premiešajte
  4. Do zmesi múky pridajte zmes mlieka a premiešate. Potom primiešajte maslo a hrozienka
  5. Cesto miesime s mixérom s padlom, kým sa prestane lepiť. Nepridávať žiadnu múku, aj keď sa lepí. Vydržať. S mixérom to bude trvať aj 10 minút
  6. Necháme vykysnúť v teple cca 2 hodiny, alebo kým nebude mať dvojnásobnú veľkosť
  7. Rozdelíme na 3 rovnaké časti a zapletieme vrkoč
  8. Položíme na papier na pečenie na plech, prikryjeme a necháme opäť nakysnúť, minimálne pol hodiny
  9. Potom potrieme bielkom celý veniec, aj po bokoch. Počas tohoto druhého kysnutia, keď bielok zaschol, potrieme ešte raz
  10. Pečieme na 180 stupňov, 30-35 minúť, podľa hrúbky vianočky. Či je upečená vyskúšate špajdľou