Logo Pečie celé Slovensko

Alenkin vychodňarsky mišmaš

Východniarsky miš maš

Osobná
výzva

Recepty od Alenky

Ingrediencie

Cesto

  • 1 kg hladká múka
  • 600 ml mlieko
  • 200 ml olej
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 2 droždia
  • Tymián
  • Cesnakový prášok

Pijacky poplanok

  • 300 g slanina
  • 3 veľké cibule
  • 600 g kyslá smotana – 30%
  • 50 g bryndza
  • Soľ

Plnené taštičky

  • 100 g syr eidam
  • 100 g údený syr
  • 100 g tavený syr v črievku
  • 3 uvarené vajíčka
  • Sušený medvedí cesnak
  • Soľ + čierne korenie
  • Pór
  • 80 g maslo

Mini žemličky

  • Pažítka
  • Sušené paradajky
  • 100 g prosciutto

Postup

  1. Do vlažného mlieka dáme kryštálový cukor, droždie a necháme chvíľu podkysnúť, aby kvasnice napučali
  2. Medzitým si preosejeme múku, do ktorej pridáme soľ, cesnakový prášok a tymián. Keď máme kvások napučaný, pridáme ho k múke spolu s olejom, a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť približne 1 hodinu
  3. Pijacky poplanok - slaninu a cibuľu nakrájame a jemne opražíme na panvici. Kyslú smotanu a bryndzu vymiešame so soľou. Rozvaľkané cesto preložíme na plech, na celú jeho veľkosť, natrieme ho smotanou a navrch poukladáme slaninovo-cibuľovú zmes. Dáme upiecť pri teplote 180 stupňov dokedy nemáme zlatisté okreje. Dĺžka pečenia je individuálna, nakoľko každá rúra pečie inak.
  4. Plnené taštičky - syry a vajíčka nastrúhame a všetky ingrediencie spolu vymiešame. Z uvedenej hmoty si cca 1/3 odoberieme. Pór jemne opražíme na masle, pridáme k hmote a plníme ňou na kolieska vykrojené cesto. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sušeným medvedím cesnakom a dáme upiecť pri teplote 180 stupňov do zlatista.
  5. Mini žemličky - cesto rozvaľkáme, vykrojíme malé krúžky o priemere 3 cm, poukladáme na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom, a posypeme sezamom a hrubou morskou soľou. Pečieme pri teplote 180 stupňov do zlatista.
  6. Odobratá hmota z taštičiek - sušené paradajky, pažítku a prosciutto nakrájame na malé kúsky a pridáme k syrovej zmesi. Naplníme ňou vychladnuté a prekrojené žemličky.
  7. S-íčka - cesto, ktoré sa nám zvýšilo, vyvaľkáme a vytvarujeme do písmena „S“. Poukladáme na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme pri teplote 180 stupňov do zlatista. Po upečení potrieme pretlačeným cesnakom s olejom.

Alenka

Sympatická východniarka Alenka pochádza zo Sliepkoviec. Medzi jej špecializácie patrí carwing – umelecké vyrezávanie ovocia a je majsterkou v pečení makróniek. Pečie od 13 rokov a všetko sa naučila viac-menej sama.

Pozrieť si Alenkine recepty