Logo Pečie celé Slovensko

Zeleninový quiche od Lucky

Zeleninový quiche

Osobná výzva

Recepty od Lucky

Ingrediencie

Cesto

  • 500 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 1,5 lyžičky soli
  • 2 vajcia
  • 5 lyžíc studenej vody

Plnka

  • 250 g syr ricotta
  • 150 g kyslej smotany
  • 100 g strúhaný parmezán
  • 2 vajcia
  • 3 cukety zelené
  • 3 cukety žlté
  • 3 hrubé mrkvy
  • 1 baklažán
  • Cesnakový prášok
  • Soľ
  • Rozmarín, tymian, oregano
  • Olivový olej

Postup

  1. Cesto – studené maslo nakrájame na kocky a premiešame s múkou a soľou. Spracujeme na drobenku, pridáme vajíčko a vodu. Vytvoríme bochník a dáme na hodinku chladiť
  2. Cukety, mrkvu a baklažán nakrájame na tenké plátky, dáme do misy a osolíme, aby zelenina pustila čo najviac vody
  3. Plnka – syr ricotta zmiešame s vajíčkom a polovicou nastrúhaného parmezánu. Pridáme cesnakový prášok, soľ, korenie a bylinky
  4. Cesto vyvaľkáme na veľký kruh hrubý 3 – 4 mm a vložíme ho do formy (vymastenej alebo vystlanej papierom na pečenie). Cesto poprepichujeme vidličkou, položíme naň papier na pečenie a zaťažíme napr. ryžou. Dáme do rúry na 10 min zapiecť pri teplote 180 stupňov
  5. Z misy so zeleninou vylejeme vypotenú vodu, pridáme trocha olivového oleja a byliniek. Z pásikov zeleniny začneme robiť roládu, postupne striedame zeleninu podľa farieb, aby sme vytvorili pekný farebný kruhový vzor. Zelenina musí byť uložená čo najhustejšie, aby sa nevytvorili medzery po odparení vody
  6. Korpus naplníme ricottou a ozdobíme stočenou zeleninou. Na záver posypeme zvyškom parmezánu. Dáme opäť piecť na 30 – 40 min pri teplote 180 stupňov

Lucia

Jej vášňou sú pralinky, pričom v roku 2020 absolvovala aj kurz so špecializáciou práve na tento typ dezertu. Pečenie jej prirástlo k srdcu už počas štúdií na dievčenskej škole v Rakúsku. Vtedy mala len 17 rokov. Dodnes jej cukrársky štýl vyniká precíznosťou a perfekcionizmom.

Pozrieť si Luckine recepty