Logo Pečie celé Slovensko

Zvolenská torta – Ube Chiffon s marakujou

Zvolenská torta

Kreatívna výzva

Recepty od Lucky

Ingrediencie

Ube chiffon

  • 300g preosiata hladká múka
  • 600g cukor krupica
  • 4 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička soľ
  • 14 ks vajcia (4 celé, 10 žĺtkov, 10 bielkov na sneh)
  • 380g voda
  • 250g rastlinný olej
  • 4 lyžičky ube extrakt
  • 1 lyžička vínny kameň/cream of tartar

Marakujový curd

  • 400g mangové pyré
  • 1 šálka kryštálový cukor
  • Limetka
  • Soľ
  • 8 ks žĺtka
  • 1/2 šálky maslo

Čokoládové vajce

  • 600g tmavá čokoláda

Farba na čokoládu

  • Biela, čierna, žltá, zelená, červená

SMBC krém

  • 6ks bielka (cca 200-220g)
  • 270g cukor krupica
  • 500g maslo

Poťah

  • 1kg čierny poťahový fondán
  • 250g biely poťahový fondán
  • 100ml číry alkohol 50% (vodka, biely rum)
  • Farba na fondán – všetky

Postup

  1. Zapneme rúru na 180 stupňov a nachystáme si 2 formy na pečenie 21 cm, vystelieme ich papierom
  2. Vymiešame 10 bielkov do tuha a odložíme na bok
  3. Ube chiffon – kuchynským robotom dáme miešať múku, cukor, prášok do pečiva a soľ. Pridáme 4 ks vajec, žĺtky, vodu, olej a extrakt, dobre premiešame. Sneh už domiešame ručne. Cesto rozdelíme rovnomerne do dvoch foriem a dáme piecť na cca 170 stupňov približne 50 – 60 min.
  4. Mangový curd – dáme do misy pyré, cukor, limetkovú šťavu, soľ a miešame nad parou. Pridáme žĺtky, chvíľu miešame. Precedíme cez sitko a dáme opäť nad paru a varíme cca 10 min., kým curd nezhustne. Odstavíme z pary, necháme trošku vychladnúť a pridáme maslo. Dáme chladiť do chladu
  5. Čokoládové vajce – kým sa pečú korpusy, vyrobíme si čokoládové vajíčko. Vyčistenú polykarbonátovú formu začneme maľovať nahriatou farbou na čokoládu. Po dokončení maľby celú plochu nastriekame pomocou Airbrushu na bielo. Necháme stuhnúť a pripravíme si čokoládu. Temperujeme čokoládu na 45 stupňoch, potom ochladíme na 25 stupňov pomocou granitovej dosky a opäť nahrejeme na 30 stupňov. Keď je čokoláda v pracovnej teplote, nalejeme do formy. Vylejeme z formy a dáme kryšťalizovať, a potom odložíme do chladu. (výroba vajíčka trvá cca 40 min.)
  6. Vytiahneme korpusy z rúry a dáme ich rýchlo chladiť na mriežku
  7. SMBC – nad parou miešame cukor s bielkami do teploty 70 stupňov, preložíme do kuchynského robota a dáme šľahať. Do vyšľahaného pridáme maslo a vyšľaháme do krémova. Dáme chladiť
  8. Korpusy nakrojíme a naplníme striedavo s marakujovým curdom a SMBC. Dáme chladiť do šokového schladzovača
  9. Ak je poťahový krém vychladený, potrieme ním tortu a dáme aspoň na chvíľu do šokového schladzovača
  10. Zatiaľ si rozvaľkáme fondán na potiahnutie torty. Vytiahneme tortu a potiahneme ju, zahladíme žehličkou na fondán
  11. Tortu pomaľujeme kvetované vzory. Po domaľovaní ozdobíme maľovaným čokoládovým vajíčkom

Lucia

Jej vášňou sú pralinky, pričom v roku 2020 absolvovala aj kurz so špecializáciou práve na tento typ dezertu. Pečenie jej prirástlo k srdcu už počas štúdií na dievčenskej škole v Rakúsku. Vtedy mala len 17 rokov. Dodnes jej cukrársky štýl vyniká precíznosťou a perfekcionizmom.

Pozrieť si Luckine recepty