Normalizácia (1969-1989)

Normalizácia (1969-1989)

Mozaika storočia - 9. časť

Tomáš Hallon dostal tip na pána Ľuboša Šefčáka (1929) z Bratislavy. Tento gentleman anglického strihu prežil mladosť aj časť štúdií na Morave, no v  50.rokoch stál pri zrode Katedry žurnalistiky UK. A práve na pôde katedry sa začalo odvíjať jeho normalizačné trápenie. Väz mu zlomil fakt, že ešte pred okupáciou vytvoril nový tlačový zákon.

Michaela Žureková oslovila známu „rozhlasáčku“ pani Kvetu Škvarkovú (1940) z Bratislavy, pretože tušila, že by poslucháčom mohla poskytnúť novinársky pohľad spoza opony. O normalizácii hovorila dlho a pomerne živo aj preto, že v tomto období prežila svoje najlepšie roky. Do rozhlasu prišla ako nestraníčka v roku 1971.

Peter Cyprich vedie už dlhší čas neformálnu diskusiu s pánom Miroslavom Krížom (1953) z Bratislavy a tak usúdil, že by ju mohol zaznamenať aj na mikrofón. Jeho partner pôsobí ako externý asistent na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského a sám seba recesisticky označuje ako syntetického organika. Rozprával predovšetkým o charaktere doby.

Normalizácia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Róbert Šedivý