Slovenské národné povstanie (29.august - jar 1945) II. časť

Slovenské národné povstanie (29.august - jar 1945) II. časť

Mozaika storočia - 14. časť

Matej Korpáš získal kontakt na pána Jána Frimera (1922) z Tulčíka, ktorý bol členom partizánskej skupiny brániacej pozície neďaleko Liptovskej Osady. Pritom, v lete 1944 bol ešte v Bratislave, kde v oddiele protilietadlovej obrany zažil bombardovanie Apollky. Niekoľko dní potom bol preložený do Dubovej na Horehroní, no tamojšiu rafinériu postihol rovnaký osud ako Apollku. Ako sám uvádza, popri nečakaných udalostiach rušného leta ani len netušil, že sa o pár týždňov začne Slovenské národné povstanie.

Michaela Žureková zašla za pánom Ernestom Šmálikom (1920) z Bratislavy. Pán Ernest je bývalý herec zvolenského divadla a jeho meno nie je verejnosti úplne neznáme. V spomienkach nosí nielen bohatú divadelnú minulosť, ale aj tú povstaleckú. Ako študent medicíny totiž v septembri 1944 vstúpil do legendárneho Vysokoškolského strážneho oddielu. Ten slúžil ako ochranná jednotka Veliteľstva 1. československej armády na Slovensku a jeho úlohou bolo, okrem iného, aj chrániť generálov Goliana a Viesta.

Nasadenie pána Miloša Bobockého (1922) z Bratislavy bolo pred povstaním a počas neho tak obdivuhodné, že Rebeka Révészová neváhala s jeho oslovením ani chvíľu. Pôsobil totiž nielen ako odbojár a povstalec, ale aj ako šifrant a spojka. Pán Miloš bol súčasťou ilegálnej odbojovej skupiny Hela. Vďaka nej sa na jar 1944 objavil na Slovensku český odbojár Jaroslav Krátky, ktorý ako zástupca exilovej vlády v Londýne pomáhal pri organizovaní povstania. Postava Miloša Bobockého sa objavila aj v televíznom seriáli Povstalecká história.


Mozaika storočia - SNP Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Róbert Šedivý