Februárový prevrat (25.február 1948)

Februárový prevrat (25.február 1948)

Mozaika storočia - 5. časť

Peter Cyprich vycestoval za pani Helenou Pekárovou (1920) do Ladíc. Mal na to dobrý dôvod, pretože februárové udalosti prežila priamo v centre diania. Ako robotníčka v káblovni v Prahe-Hostivaři trávila takmer všetok čas na manifestáciách, v sprievodoch či rôznych akčných stretnutiach. Na vlastné oči zazrela aj legendárny prejav Klementa Gottwalda na Staromestskom námestí.

Anna Jacková dostala tip na pána Viktora Lukáča (1930) z Bratislavy. Tento známy rozhlasový režisér síce sám seba označuje ako „homo apolitikus“, no aj napriek tomu bol nútený pohybovať sa medzi kvapkami červeného dažďa. Februárový prevrat zažil ako maturant na gymnáziu v Rimavskej Sobote a takmer so všetkými spolužiakmi absolvoval cez leto 1948 aj dobre známu Trať mládeže.

Matej Korpáš sa porozprával s pánom Ivanom Budinským (1924) z Bratislavy. Ako syn uznávaného notára si pôvodne podal žiadosť na diplomaciu na Sorbonnu, ale štát mu ju zamietol. A tak nastúpil na Právnickú fakultu UK, kde bol vo februári 1948 študentom štvrtého ročníka. Keď o rok neskôr skončil, nastúpil do zamestnania ako daňový referent. Už s triednym „maslom na hlave“.

Foto: www.webumenia.sk

devin-20130805-mozaika-storocia-19-05 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Róbert Šedivý