Na slovíčko - NEV

Relácia predstavuje zaujímavé osobnosti z radov menšín českej, poľskej, nemeckej, rusínskej a rómskej žijúcich na Slovensku.

Strieda sa s reláciami: "Zvony nad krajinou - rómske" (1. týždeň), "Národnostný kaleidoskop" (2. týždeň) a "Tak ti poviem" (3. týždeň)

Vysiela sa 4. štvrtok v mesiaci o 19:00 – 20:00
Popis epizódy
Región Spiš býva označovaný za klenotnicu Slovenska, a právom. Nachádza sa tu množstvo národných pamiatok, mestských rezervácií či lokalít zapísaných do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO. Môžeme ich obdivovať na miestach akými sú Spišský hrad, Spišská Kapitula, Spišské Podhradie, Žehra, Dobšinská ľadová jaskyňa, Kežmarok, Spišská Sobota či perla na Spiši, mesto Levoča. Viete však, kto má zásluhu na tom, že Spiš oplýva nesmiernym kultúrnym bohatstvom? Kto sa pričinil o krásu starobylých miest a mestečiek, ktorými sa dnes pýšime? Boli to Spišskí Nemci. Hoci dnes už tvoria len malú časť populácie, ich historický význam je obrovský. Bez ich prínosu by Spiš nebol taký, aký ho poznáme. Historici Miroslav Števík a Martin Furmanik z Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi nám rozpovedia príbeh Spišských Nemcov, ktorí ovplyvnili dejiny Slovenska.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Archív - zvoľte dátum

 

Archív - zvoľte dátum