ŠtB: Prísne tajné

Súbežne s televíznym dokumentárnym cyklom štartuje aj v Slovenskom rozhlase séria špeciálnych relácií s rovnomenným názvom. Séria „ŠtB: Prísne tajné“ mapuje citlivé miesta našej minulosti. Obdobie totalitných perzekúcií komunistického režimu a ľudské osudy, ktoré ničila totalitná polícia - Štátna bezpečnosť.
Moderátorky Soňa Gyarfašová a Zuzana Botiková sa v nej budú pýtať, ako sme sa vyrovnali so svojou minulosťou. A ako táto minulosť ovplyvňuje aj našu súčasnosť.

Dokurelácia sa skončila vo februári 2023.

V rubrikách Rádia Slovensko nájdete rozšírené články ku každej téme tejto dokusérie, kliknite tu.
Popis epizódy
Nič na smiech“ - Represie voči umeleckému, občianskemu a politickému disentu | „Istý časopis vypísal súťaž o najlepší politický vtip. Prvá cena bola: šesť rokov...“ Tento vtip pochádza z legendárnej knihy Tisíc a jeden vtip, ktorú zostavil Ján Kalina. Vyšla v roku 1969. Obľúbený scenárista a spisovateľ sa v roku 1972 postavil pred súd. Vo vykonštruovanom procese ho obvinili z poburovania a znevažovania socialistického zriadenia. Odsúdený bol na dva roky väzenia. Pôvodne boli Kalinovci, Ján aj jeho manželka, novinárka Agneša, presvedčení komunisti. Tak ako v 50. rokoch, aj o 20 rokov neskôr sa režim obrátil proti svojim zástancom. Perzekúcie doľahli na mnohých predstaviteľov kultúry, dokonca aj tej ľavicovej. V roku 1978 sa Ján Kalina s manželkou Agnešou a dcérou Júliou odsťahovali do Západného Nemecka. Júlia sa pre politickú nepohodlnosť rodičov nedostala na žiadnu z vysokých škôl v Československu. Napokon študovala jazyky na Západe a po roku 1989 sa opakovane vracia na Slovensko. Pripravila tiež re-edíciu otcovej knihy Tisíc a jeden vtip po 50 rokoch. | Moderuje: Zuzana Botiková. | Dokureláciu „ŠtB: Prísne tajné“ pripravuje RTVS - Slovenský rozhlas, Rádio Slovensko, SRo1 a vysielame ju každú druhú nedeľu v mesiaci o 20:05.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Archív - zvoľte dátum

 

Archív - zvoľte dátum