Archív - zvoľte dátum

Délidő|Čas poludnia

A Pátria Rádió szombaton délelőtt heti rendszerességgel jelentkező élő közéleti-politikai társalgóműsora. A vendégszék/ek/ben egy vagy több vendéggel, s amelynek - a hallgatók érdeklődésének köszönhetően - 2013 októberében már az 500. adása volt. A kendőzetlen vélemények és az egyenes kérdések műsora ez azoknak, akiket joggal érdekel, hogy mi történik itt és most, illetve milyen hatással lesz, lehet mindez közéletünk jövőjére.
Každú sobotu naživo vysielané talk-show Rádia Patria, ktoré – vďaka záujmu poslucháčov – v októbri 2013 malo už svoju 500. reprízu! Je to program, v ktorom moderátor a jeho pozvaný hosť (hostia) v dialógu priamych otázok a otvorených, neskrývaných odpovedí či názorov diskutujú o problémoch rezonujúcich v našom každodennom verejnom živote; resp. o tom, že tieto aktuálne témy aké dosahy môžu mať v budúcnosti.

Vysiela sa: sobota|szombat 11:05 -12:00.

Július 20-tól augusztus 31-ig a műsor korábbi adásaiból válagatunk.|Od 20. júla do 31. augusta vysielame výber z predchádzajúcich častí relácie.

Délidő - Čas poludnia

Sobota 7.09.2019, A 75 évvel ezelőtt, augusztus 29-én Besztercebányán kitört felkelés hadtörténeti tényei ismertek. A történrlmi szerepén, a politikai értelmezésén azonban napjainkban is viták zajlanak. Így arról is, hogy megosztotta-e az akkori szlovák társadalmat, és ennek a felvetésnek fényében valóban nemzeti felkelésről beszélhetünk-e, vagy inkább egy antifasiszta polgári zendülésről? Mennyiben szakmai és mennyiben politikai viták ezek, témáikra rányomja-e bélyegét a szélsőjobb erők Szlovákiában is tapasztalható közéleti térnyerése? És a 75. évfordulón van-e megbízható adatunk arról, hány veterán harcosa él még a felkelésnek? Stanislav Mičevvel, a Szlovák Nemzeti Felkelés Múzeumának igazgatójával Miklósi Péter beszélget.