95. výročie vysielania rozhlasu na Slovensku

Kľúčové momenty v 95-ročnej histórii Slovenského rozhlasu, dejiny vysielania cez jednotlivé rozhlasové zložky – spravodajstvo, publicistiku, literárno-dramatické vysielanie, technické odbory atď. Zaujímavosti o tom, ako rozhlas funguje, aká je úloha profesií, ktoré sa podieľajú na vysielaní a predstavenie významných osobností v rozhlasovej histórii.
Za každou z miliónov odvysielaných rozhlasových hodín stoja konkrétni ľudia - redaktori, technici, dramatickí či hudobní umelci a mnohí ďalší. Na jeseň pokračujeme sériou krátkych profilov, v ktorých si časť z nich pripomenieme.

Relácia sa skončila v roku 2021.
Popis epizódy
Povolanie TECHNIK. Rozhlasoví technici sú kolegovia, ktorých síce zvyčajne nepočuť, ale vďaka ktorým počuť nás – moderátorov, redaktorov, reportérov, našich respondentov. A vďaka rozhlasovým technikom zároveň môžete počúvať a počuť hudbu, hokejový zápas, ale aj žblnkotanie horského potoka v rozprávke. Pojem TECHNIK je na vyslovenie veľmi jednoduchý, ale skrýva v sebe mnoho odborností: vysielací technik, nahrávací technik, prenosový technik, servisný technik, technik prepojovača,... pre jednoduchosť som spomenul len týchto rozhlasových technikov. Rozhlasoví technici sú šikovní majstri mixu, káblov, spojení a zapojení, zvukovej výroby, ale aj umelci s citlivým uchom a so zvukovou fantáziou. Kým sa zvuková vlna z úst človeka alebo z hudobného nástroja dostane až do ucha poslucháča, prejde dlhú a zložitú technickú cestu, ktorú strážia práve rozhlasoví technici na rôznych úrovniach a s rôznou špecializáciou.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Archív - zvoľte dátum

 

Archív - zvoľte dátum